Forberedelse: 20 minutter + hævetid
Tilberedning: 25 minutter
Nok til: 16 boller
Ingredienser:
- 1 ¼ dl. vand, varmt
- 3 spsk. sukker
- 2 spsk. tørgær
- 115 g. smør, delt
- 3 ¼ dl. sødmælk, lunkent
- 2 æg
- 2½ tsk. salt
- 9½ dl. mel
- 2 fed hvidløg, presset
- 2 tsk. frisk rosmarin, hakket fint
- 2 tsk. frisk timian, hakket fint
- Flagesalt
Sådan gør du:
- Du starter med at komme det varme vand, sukker og tørgæren op i en stor skål. Rør det let sammen og lad det stå i 5-10 minutter til det har skabt en tyk skum
- Smelt halvdelen af smørret og lun mælken i enten mikroovn eller kasserolle
- Kom mælke-blandingen op i skålen
- De to æg pisker du let sammen i en lille skål og hælder dem derefter op i den store skål med mælk og gærblandingen
- Bland nu mel og salt i skålen og lad maskinen ælte det godt sammen for dig
- Dejen skal være let klistret, men ikke så meget, at de hele hænger ved dine fingre. Hvis det er tilfældet, så ælt videre, mens du tilføjer 2 spsk. mel ad gangen, indtil dejen ikke længere er overklistret
- Kom dejen op i en skål, du har smurt med olie, dæk den til og lad den hæve et lunt sted i en time. Dejen skal hæve til dobbelt størrelse
- Når dejen er hævet, vejer du den samlede mængde og deler det med 16. På den måde sikrer du, at alle boller er lige store
- Rul dejen til 16 fine boller og læg dem op i et stort fad, gerne rundt hvis du har det
- Dæk dem til og lad dem hæve i 30 minutter igen
- Smelt den anden halvdel af smørret og bland det med hvidløg, rosmarin og timian. Lad det stå og trække, mens bollerne hæver
- Varm ovnen op til 190 grader og bag bollerne i 20-25 minutter, indtil de er gyldne
- Når bollerne kommer ud af ovnen, pensler du dem straks med hvidløgsblandingen og drysser med flagesalt. Lad dem hvile i 10 minutter, inden de serveres
- Brødene kan sagtens fryses
De her hvidløgsbrud er absolut fantastiske til en god gillaften, Thanksgiving eller bare en god aften med venner og familie, godt kød og lækker salat. De er nemme at lave og giver mulighed for at skære dem op og fylde dem med masser af smør.
Generelt er vi glad for hvidløgsbrød i alle former, så hvorfor ikke også et brydebrød med hvidløg og krydderurter.
Vi skal bruge mel, sukker, salt, smør, sødmælk, æg og tørgær.
Og så skal de til sidst pensles med smør, timian, rosmarin, hvidløg og flagesalt.
Smelt halvdelen af smørret i en lille kasserolle, eller i mikroovnen.
Tilføj mælken og lad de to ting blive godt lune. Stil det herefter til side.
Kom det varme vand op i skålen til røremaskinen. Tilføj salt, sukker og tørgær og lad det stå i 5-10 minutter til det har dannet en tyk skum.
Det skal se lidt gustent ud, du har brug for den tykke skum
Kom den lune mælkeblanding op i skålen.
Pisk de to æg let sammen i en lille skål.
Kom æggene op i skålen og bland tingene sammen.
Begynd nu at tilføje mel og salt og rør det godt sammen. Hvis dejen er meget klistret fortsætter du med at tilføje 2 spsk. mel ad gangen, indtil dejen kun er let klistret.
Lad dejen hæve i en smurt skål i 1 times tid, indtil den er doblet i størrelse.
Når dejen er hævet til dobbelt størrelse, vejer du den. Del den herefter i 16 lige store stykker.
Rul stykkerne til fine små boller. Jeg plejer at bruge en hånd og bordpladen og ruller dejklumperne rundt indtil de er fine og runde.
Læg bollerne i et smurt fad, gerne et rundt fad, hvis du har det. Dæk dem til og lad dem hæve i 30 minutter igen.
Mens bollerne hæver, begynder du på krydderierne. Start med at hakke rosmarinen fint.
Hak også timianen fint.
Smelt den anden halvdel af smørret.
Kom de hakkede krydderurter og de pressede fed hvidløg op i smørret, rør det godt sammen og stil det til side.
Det må gerne stå og trække, så smørret får en god smag af hvidløg og krydderurter.
Når bollerne er hævet sætter du dem i ovnen ved 190 grader i 20-25 minutter.
Tag dem ud, når de er flotte gyldne som her.
Straks du har taget dem ud, pensler du dem med smør/krydderurte blandingen og drysser med flagesalt.
Se hvor smukt de skinner. Når smørret rammer de varme boller, kommer hele køkkenet til at dufte af hvidløg og krydderurter. Server dem som de er nu, eller frys dem ned til en anden god gang.