Forberedelse: 5 minutter
Tilberedning: 4 timer og 15 minutter
Nok til: 4 personer
Ingredienser:
- 1 grydesteg
- 1 ds. artiskokhjerter
- 1 glas grillede peberfrugter
- 6 soltørrede tomater
- 1 løg
- 6 fed hvidløg
- 1 oksebouillonterning
- ½ l. vand
- Mel
- Rødvin
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Start med at lægge stegen ned i en stegeso eller gryde, der kan gå i ovnen
- Dræn vandet fra peberfrugter og artiskokhjerter, pil dit løg og skær det i kvarte, pil hvidløgsfeddene
- Fordel artiskokhjerter, peberfrugter, løg, hvidløg og soltørrede tomater ud omkring stegen
- Hæld vand ved stegen og læg bouillonterningen deri
- Læg låg på og sæt den i ovnen ved 140 grader i 4 timer
- Når stegen er færdig tages den op, væden sies fra i en kasserolle, grøntsagerne lægges på en tallerken for sig og væden skimmes for fedt og olie
- Jævn sovsen med en meljævning og tilføj evt. rødvin for smagens skyld
- Server stegen med kogte kartofler, grøntsagerne, sovsen og asier (hvis du da kan lide asier)
Elsker du ikke også bare mad, der passer sig selv? Det gør jeg i hvert fald. Der er ikke noget bedre, end at kunne sætte noget i ovnen og 4 timer senere, er der mad. Det geniale ved denne opskrift er, at du kan lave den i dag, stille det hele i køleskabet, og så nøjes med at bruge en halv time på aftensmaden i morgen. Jeg vil for altid være fan af nem mad. Det siger måske sig selv, med hjemmesidens navn.
Opskriften her kommer oprindeligt fra min madguru The Pioneer Woman, men vi lavede vores egne tvists på den, så den passede bedre til min smag. Hun vil f.eks. servere den med nudler. Jeg synes på ingen måde, at grydesteg passer til nudler. Men hvis du har lyst til at prøve, skal jeg bestemt ikke stoppe dig.
Jeg gik i gang med den søndag lige over middag og min papsøn fik lov at stå og oversætte opskriften og hjælpe med at sætte aftensmaden i gang. Efter at have lagt det hele i gryden og sat den i ovnen, mente han godt nok, at det var trist han ikke skulle spise aftensmad hos os den aften. Så brokkede han sig lidt over, at vi ikke havde lavet retten om lørdagen, mens han glemte alt om, at lørdagens aftensmad stod på lækker bøf, cream corn casserole, focaccia og kartofler.
Til denne ret skal du bruge en grydesteg, soltørrede tomater, grillede peberfrugt, et løg, artiskokhjerter, persille, hvidløg, bouillonterning, salt, peber, rødvin hvis du har lyst og mel.
Jeg har aldrig før smagt artiskokhjerter. Det har jeg så nu. Og tænk, jeg døde slet ikke af det.
Find din stegeso frem, fjern snoren omkring din grydesteg og læg den ned i gryden. Du kan også lade snoren side, så skal du bare bøvle med at pille den af bagefter. Det er op til dig. Giv den godt med salt og peber.
Tag et stort løg, pil det og skær det i kvarte. Find 6 fed hvidløg frem, eller i dette tilfælde et helt hvidløg, som du skærer i både. Dræn samtidig vandet fra et glas grillede peberfrugter og artiskokhjerterne.
Fordel løg, hvidløg, peberfrugt, artiskokhjerter og 6 soltørrede tomater rundt om stegen.
Hæld derefter ½ liter vand ned til stegen og læg en okseterning ned til stegen.
Læg låg på og sæt gryden i ovnen ved 140 grader i 4 timer. Sæt dig ned og slap af. Se en god film eller to. Arbejd lidt på dit korssting. Eller hvad du nu har lyst til. Du har nu fri, indtil aftensmaden er klar. Okay sådan da, du skal lige huske at skrælle nogle kartofler og sætte dem i kog et kvarters tid før kødet skal ud af ovnen.
Så er kødet klar. Det dufter helt fantastisk.
Læg kødet på en tallerken for sig selv, si væden ned i en kasserolle og læg grøntsagerne på en anden tallerken. Nu kan du sætte alle tre dele i køleskabet og bare varme kød og grøntsager i morgen, mens du laver sovsen. På den måde bliver det også nemmere at fjerne fedtet fra overfladen af væden. Jeg havde ikke tålmodighed, så jeg skimmede væden fra med det samme og begyndte på sovsen.
Bland mel og vand i en jævner og brug det til at jævne sovsen, mens den koger op på komfuret. Brug evt. 2½ dl. rødvin til at give sovsen mere smag. Men det er helt op til dig selv. Jeg valgte ikke at bruge vinen, da jeg syntes at sovsen var helt perfekt.
Så er der serveret. Kogte kartofler, grøntsager, kød, sovs og asier. Det var helt fantastisk. Og det var på ingen måde besværligt at lave, selvom det tager 4 timer i ovnen.
Hov jeg glemte da vist at bruge persillen? Nå så var den nok ikke så vigtig. Eller måske var den bare til pynt? Jeg ved det ikke, men jeg savnede den ikke.
You must be logged in to post a comment.