Forberedelse: 45 minutter
Tilberedning: 55 minutter
Nok til: 8 personer
Ingredienser:
- 1 tærtedej
Fyldet
- 3-4 skrællede og skivede Granny Smith æbler
- Saften fra en halv citron
- 1 ¼ dl. sukker
- 4 spsk. hvedemel
- ¼ tsk. salt
Topping
- 1 ¼ dl. hvedemel
- 190 g. smør
- 1 ¼ dl. sukker
- 1 ¼ dl. brun farin
- Eller 2½ dl. brun farin i stedet for blandet sukker og farin
- 1 ¼ dl. havregryn
- ¼ tsk. salt
Derudover
- 1 ¼ dl. pecannødder, hakkede
- ½ bøtte karamelsauce
Sådan gør du:
- I en skål blander du de skrællede og skivede æbler, saften af den halve citron, sukker, hvedemel og salt. Ryst eller rør det hele godt rundt og stil skålen til side
- Du kan evt. tilsætte de hakkede pecannødder nu, eller du kan gemme dem til senere
- Rul tærtedejen ud og læg den ned i tærteformen. Sæt tærtebunden til side
- Til toppingen blander du hvedemel og smør. Skær det godt sammen med en pastry cutter eller lignende. Tilføj brun farin og sukker, havregryn og salt og bland det hele godt sammen
- Hæld æblerne ned i tærtebunden og smør toppingen ud over æblerne. Sørg for at alle æblestykker er dækket af toppingen
- Dæk kanterne på tærten med sølvpapir, så de ikke bliver brændte
- Sæt tærten i ovnen ved 190 grader i 25 minutter
- Tag derefter sølvpapiret af og bag tærten i yderligere 30 minutter
- Hvis du har gemt pecannødderne kan du drysse dem ud over tærten og lade dem bage med de sidste fem minutter
- Så snart du tager tærten ud af ovnen, overhælder du den med karamelsauce
Tærten kan fryses og varmes op senere eller du kan servere den straks med vaniljecreme.
Er der noget mere amerikansk end en ægte apple pie? Jeg tror det ikke. Denne æbletærte har jeg fundet hos min guru The Pioneer Woman og kun nogle enkelte ting har jeg ændret. Der er flere små ting man kan ændre efter smag, men æbler og karamel er fredet. Det skal være der. Ellers er det jo ikke en Caramel apple pie. Doh!
Jeg indrømmer straks, at jeg faktisk ikke selv kan lide den her tærte. Men det gælder mange af de tærter jeg laver. Til gengæld har jeg lavet 5 eksemplarer af den til et bryllup, min familie er virkelig glade for den, gutterne i motorcykelklubben spiser også lystigt af den. Så måske det bare er mig der er mærkelig? Det skal du ikke svare på.
Husk endelig endelig at servere den her tærte varm og med vaniljecreme eller vaniljeis. Du kan sagtens fryse den her tærte og varme den op inden servering. Jeg har ofte to-tre stykker af den liggende i fryseren, bare sådan i tilfælde af… Hvad byder du uventede gæster? TÆRTE!
Rollelisten til den amerikanske klassiker dækker: Sukker, havregryn, brun farin, mel, smør, citronsaft, karamelsauce, pecannødder, tærtedej og æbler selvfølgelig. Og salt, men det glemte vi at få med på billedet. Vi tog faktisk det her billede tre gange, fordi vi blev ved at glemme nogle af ingredienserne og alligevel endte vi med at glemme salt. Fail!
Start med at skrælle dine æbler, skær dem i både og fjern kernehuset. Eller gør som min søde svigerinde og start i midten og slut med begyndelsen. Jeg bruger altid Granny Smith æbler, hvilket kan fås i de fleste større varehuse året rundt. Og jeg bruger kun dem, fordi det siger The Pioneer Woman.
Æblerne skæres i tynde skiver og smides ned i en skål.
Tilføj saften fra en halv citron eller brug citronsaft på flaske og sjus dig frem, ligesom vi har gjort her. Jeg har for resten lært af Rachael Ray, at når du skal have saften ud af en halv citron, så vend den med skrællen nedad og pres saften ud. På den måde undgår du at kernerne smutter ud og du skal til at fiske dem op af skålen igen. Smart tænkt.
Hæld 1 ¼ dl. sukker ned til æblerne. Godt med sukker, rigtig sundt og nærende. Eller noget.
Tilføj 4 spsk. hvedemel.
Og en lille ¼ tsk. salt.
Nu har jeg sådan en smart skål med låg til, så på med låget og ryst det hele rundt, til alle æbler er dækket. Eller rør rundt i det med en stor ske.
Tag 1 ¼ dl. pecannødder og hak dem fint.
Du kan hælde nødderne ned til æblerne nu og røre dem sammen, eller du kan gemme dem og drysse dem ud over tærten fem minutter før den er færdig i ovnen. Det er helt op til dig.
Nu er æblerne klar, så sæt bare den skål til side.
Tærtedejen ruller du ud og lægger ned i tærteformen. Husk godt ud i kanterne og op af siderne og skær overskydende dej fra. Sæt den til side.
I en ny skål blander du 1 ¼ dl. hvedemel
Og 190 gram smør.
Skær det hele sammen med den uundværlige pastry cutter, du gerne skulle have hørt om i tærtedejsopskriften. Med mindre du har købt færdig tærtedej og så kender du slet ikke historien om min pastry cutter. I så fald hold pause nu, find opskriften frem på tærtedejen, læs om min pastry cutter og kom så tilbage bagefter.
Hæld 1 ¼ dl. sukker ned i skålen.
Og 1 ¼ dl. brun farin. Den oprindelige opskrift siger 2½ dl. brun farin og det kan du selvfølgelig også vælge at gøre. Vores oplevelse er bare, at det er frygtelig meget brun farin. Du kan også lave to tærter, en med kun brun farin og en med blandet brun farin og sukker. Det ville være genialt og garanteret meget populært.
Tilføj også 1 ¼ dl. havregryn og nu må du så lige tænke dig til den ¼ tsk. salt der også hældes i her. Jeg glemte billedet. Jeg har et billede af ¼ tsk. salt, men det er fra en helt anden opskrift, så det vil nok kun forvirre dig.
Det her er den meget klistrede topping. If. The Pioneer Woman, skal det her være let smuldret og lige til at drysse over tærten. Det er endnu ikke lykkedes mig, og min konstatering er, at det er fordi de har noget andet smør i USA. Eller noget andet farin, Eller noget andet mel. Eller også forstår vi bare ”smuldret” og ”drysse” meget forskelligt.
Hæld æblerne ned i tærtebunden.
Gør klar til at få fedtede fingre, for du er nød til at tage toppingen og brede ud over æblerne med fingrene. Sørg for at alle æbler er dækket af topping. Og lad være med at tænke på, hvor mange kalorier der er her. For der er mange. Rigtig mange. Syndigt mange.
Dæk kanterne til med sølvpapir. På den måde undgår du at kanterne bliver brændte, og du undgår at toppingen smelter ud over tærten. Sæt tærten i ovnen ved 190 grader i 25 minutter. Tag derefter folien af og bag den videre ved samme temperatur i 30 minutter. Hvis du har gemt pecannødderne, så husk at drysse dem ud over fem minutter inden tærten er færdig.
Så snart tærten er færdig, tager du den ud af ovnen og søber den ind i ca. 1 flaske karamelsauce. Bare godt med karamelsauce på.
Sådan ser den færdige tærte ud i ca. ti minutter. Efterhånden som den begynder at køle af, begynder den at falde lidt sammen i midten. Det er okay.
You must be logged in to post a comment.