Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 15 minutter

Nok til: Det kommer an på, hvor store du skærer dem


Ingredienser:

  • 500 g. mel
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 325 g. blødt smør
  • 150 g. sukker
  • 2 æggeblommer
  • Reven skal af 1 citron
  • 1 æggehvide
  • Perlesukker

Sådan gør du:

  • Start med at blande mel, hjortetaksalt, smør, sukker, æggeblommer og citron i en skål. Mos det hele sammen med hænderne og sørg for at alle smørklumper er æltet ud i dejen
  • Pak den ind og læg den på køl til du skal bruge den
  • Pisk æggehviden med lidt koldt vand
  • Rul den ud i pølser på minimum tommelfingertykkelse
  • Rul pølserne flade, stryg med æggehvide og drys med rigeligt perlesukker
  • Skær dem ud i mundrette stykker, fordel dem på en bageplade og bag dem ved 180 grader i 15 minutter

Når Bettina og jeg holder julebageweekend, er finskbrød altid på toppen af listen. Det er sådan noget, der skal være til stede i julebageriet, mest pga. alt det lækre sukker på toppen. Disse har samtidig et lille tvist af friskhed i form af citronskal. Det er lige prikken over i’et.

Mens jeg sidder og skriver denne opskrift ind, ser jeg første afsnit af Masterchef jul. Madbloggeren Thomas er min favorit, men jeg får et blødt punkt for tvillingerne, der aldrig har fået lov at deltage i tilberedningen af julemiddagen hos deres mor. Men puh, sådan en julemiddag på 45 minutter, det er jo også en umulighed. Har I nogensinde set jeres mor klare det på mindre end 3 timer? Altså inkl. smøgpauser, rødvinspauser osv. Gad vide om de har sådan nogle pauser i Masterchef?

Nå, tilbage til mine finskbrød.

1

Det er altså ikke særligt svært det her. Først skal du bruge mel, sukker, smør, æg, hjortetaksalt og citron. Er jeg den eneste der tænker, hvad pokker hjortetakkerne laver resten af året? Man ser dem jo kun til jul.

2

Start med at vaske din citron og riv skallen. Tænk sig, jeg fandt ud af, at jeg havde et juliennejern i posen med græskarudskæringsredskaber (pænt langt ord der). Så jeg rev skallen alt hvad jeg kunne med mit orange græskarudskæringsjuliennejern.

3

Hæld 500 g. mel op i en skål og smid 1 tsk. hjortetaksalt ned i samme skål.

4

Skær 325 g. smør i små tern ned i skålen.

5

Dernæst 150 g. sukker ned i samme skål.

6

Ned i skålen med to æggeblommer. Ikke æggehvider, kun blommerne.

7

Og til sidst citronskalsstrimlerne. Nu kan du begynde at mose hele herligheden sammen. Og det fungerer altså bedst med klør fem, så bare ned i skålen med begge hænder og mos sammen, til alle smørklumper er æltet ud i dejen.

8

Sådan skulle din dej gerne se ud, med små gyldne strimler af citronskal.

9

Nu kan du vælge at gøre som mig, smid det i en pose, klem luften ud, luk den og læg den i køleskabet til i morgen. Jeg havde valgt at lave så mange deje som muligt dagen i forvejen, så vi om lørdagen kunne fokusere på bageriet.

10

Når du skal i gang med at lave småkagerne finder du et æg frem og en pakke perlesukker.

11

Tag æggehviden fra, kom en ganske lille smule koldt vand i og pisk det sammen.

12

Rul en fed pølse dej ud. Det er ligegyldigt hvor meget dej du ruller af gangen, bare sørg for, at din pølse er mindst ligeså tyk som din tommefinger.

13

Læg pølsen over på et stykke bagepapir og rul den lettere flad med en kagerulle.

14

Stryg dejen med æggehvide.

15

Og drys så med rigeligt perlesukker. Når du tænker, der er nok perlesukker, så giv den lidt mere.

16

Sæt så Bettina i gang med at skære strimlen i mundrette stykker, måske endda lidt mindre, for de vokser lidt under bagningen. Hvis ikke du har en Bettina, så må du jo klare dig selv.

17

Så har Bettina lavet den første plade finskbrød klar til ovnen.

18

Bag dem i ovnen ved 180 grader i 15 minutter og så har du lækre, friskbagte finskbrød med et tvist af citron.

19

Personligt mener jeg, at julesmåkager skal serveres på Disney juleservice. Ellers er det vel ikke rigtigt jul.