Forberedelse: 20 minutter
Tilberedning: 1 time
Nok til: 8 personer
Ingredienser:
- 5 dl. friske tranebær, halverede
- 7 dl. + 2 spsk. mel
- 1 tsk. bagepulver
- ½ tsk. natron
- 2 spsk. friskrevet appelsinskal
- 60 g. blødt smør
- 115 g. neutral flødeost
- 5 dl. sukker
- 3 æg
- 1 æggehvide
- 1 tsk. vaniljeekstrakt
- 2½ dl. kærnemælk
Sådan gør du:
- Alle ingredienser skal have stuetemperatur, når du begynder
- Når du har halveret tranebærrene, tager du 2 spsk. mel og vender bærrene forsigtigt i melet. Stil dem til side
- Bland resten af melet med natron, bagepulver og appelsinskal i en skål og sæt det til side
- I en ny skål blander du smør, flødeost og sukker godt sammen
- Kom vaniljeekstrakt i
- Kom æggene i ét af gangen, mens du pisker mellem hvert æg. Slut af med æggehviden
- Begynd nu at blande mel og kærnemælk i skålen på skift, indtil alt er samlet
- Vend forsigtigt tranebærrene ned i dejen, pas på de ikke knuses yderligere
- Mel en randform eller en bundt pan og hæld dejen op
- Sæt kagen i ovnen ved 180 grader i 60 minutter
- Lad kagen køle på en rist en times tid, inden du vender den ud på en tallerken. Pynt med flormelis eller glasur lavet med friskpresset appelsinsaft
Vi nærmer os med hastige skridt den årlige stor-tradition Thanskgiving Dinner. Jeg er begyndt på mine lister for en måneds tid siden, inkl. intet mindre end 7 forskellige kager. Min mand stregede straks 3 kager og påpegede, at 4 kager var rigeligt til 22 personer. Han må ikke være rigtig klog. Men nød lærer kagesulten kvinde at finde smuthuller, så jeg lavede dem da bare til min fødselsdag her i oktober. HA! Så kan han lære det.
Jeg er særligt skuffet over, at han stregede denne kage, tranebær er jo en tradition til Thanksgiving, så jeg havde faktisk forventet, at denne kage ville overleve hans stregninger. Men det gjorde den ikke, så den blev til fødselsdagskage i stedet.
Vi skal til denne kage bruge mel, sukker, smør, creme fraiche, kærnemælk, vaniljeekstrakt, bagepulver, natron, æg, appelsinskal og tranebær. Det var faktisk ikke super nemt at finde tranebær, men jeg kender en planteskole i området, der ofte har dem liggende på frost, så der var jeg heldig at finde en pose. Når nu du spørger i butikkerne, vil de fortælle dig, at det slet ikke er sæson for tranebær længere. Det er løgn, jeg har nu prøvet det de sidste 6 år, hvert år siger de, at det ikke længere er sæson for tranebær og 1-2 uger efter er der tonsvis af friske tranebær i butikkerne. Stol ikke på dem.
Først halverer du 5 dl. tranebær. Det var altså en hestearbejde, men jeg klarede den uden at skære i en eneste finger. Det havde jeg ikke selv forventet, må jeg nok indrømme.
Drys 2 spsk. mel over bærrene og vend dem godt rundt. Efter sigende skulle det sikre, at bærrene ikke bare falder til bunds i formen, men at de fordeler sig pænt i hele kagen. Jeg tror det passer, for de lå pænt fordelt i hele kagen.
Kom 7 dl. mel op i en skål og hæld 1 tsk. bagepulver og ½ tsk. natron ned til melet.
Kom også 2 spsk. friskrevet appelsinskal ned i melet og vend det hele godt sammen. Stil skålen til side.
I en ny skål blander du 60 g. blødt smør og 115 g. stuetempereret neutral flødeost.
Kom 5 dl. sukker ned i samme skål og pisk det hele godt sammen.
Så hælder du 1 spsk. vaniljeekstrakt ned i skålen og blander det hele lidt igen.
Slå nu æggene ud i skålen ét af gangen, mens du pisker det godt sammen mellem hver æg. Du skal bruge 3 hele æg og 1 æggehvide.
Begynd nu at blande melet og 2½ dl. kærnemælk i på skift, mens du rører godt sammen.
Jeg har nu 7½ dl. kærnemælk til at stå i mit køleskab, jeg aner ikke lige, hvad jeg skal bruge det til.
Så er dejen klar, næsten, og du kan lige ane appelsinskallen. Du kan særligt også dufte den.
Kom nu de halverede tranebær ned i dejen og vend det godt sammen.
Jeg brugte en dejskraber til forsigtigt at vende tranebærrene i dejen. Du skal være forsigtig med dem, de er allerede såret, du skal ikke mose dem fuldstændig.
Hvis du har en randform som min, så husk at mele den godt. Altså først bagespray og dernæst mel ud over det hele. Bank det overskydende mel fra. Jeg glæder mig til jeg får fat i en hel stak af flotte bundt pans.
Dejen ned i formen og så er det bare i ovnen med den ved 180 grader i 60 minutter.
Der duftede nu fantastisk i mit køkken, lidt julet, lidt Thanksgiving-et (??). Jeg er sikker på, denne kage ville have været fantastisk til Thanksgiving, bare for at prøve noget andet end de sædvanlige, tunge tærter. Men nej, den får jeg så ikke lov at få med. Suk!
Jeg lod den stå i formen i en times tid, inden jeg langsomt løsnede den og vendte den ud på en tallerken.
Den fik lov at køle totalt af, inden den blev pyntet med glasur. Hvis du vil give den lidt ekstra appelsin-smag, kan du evt. blande friskpresset appelsinsaft i glasuren.
Den smagte helt fænomenalt, var let og luftig og frisk. Jeg frygtede, at den ville være tung og klæg, men det var den slet ikke. Det eneste problem var, at der var meget delte meninger om, hvorvidt man kunne smage appelsinen eller ej. Jeg tror det er en smagssag og et spørgsmål om forventning til hvor stærk appelsinsmagen skal være. Hvis du vil have mere appelsinsmag, så må du jo bage kagen et par gange og prøve dig frem med mængden af appelsinskal, til du rammer din egen smag.