Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 6 kager pr. plade, 2 plader i ovnen af gangen, 12 minutter pr. omgang = ca. 1 time

Nok til: 56 cookies


Ingredienser:

  • 455 g. smør, smeltes og afkøles
  • 440 g. brun farin
  • 400 g. sukker
  • 4 æg
  • 1 spsk. vaniljeessens
  • 625 g. mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 700 g. chokoladeknapper

Sådan gør du:

  • Start med at smelte dit smør og lad det køle af
  • Bland sukker, farin og smør i en stor skål. Pisk det godt sammen
  • Tilføj vaniljeessens og æg og pisk igen
  • Tilføje bagepulver og mel og rør det godt sammen
  • Vend til sidst chokoladeknapperne i dejen
  • Lad den evt. stå på køl i et kvarters tid, det gør den nemmere at arbejde med
  • Sæt 6 klatter på størrelse med 2 spsk. på en plade
  • Bag dem i ovnen ved 185 grader i 12 minutter

Jeg elsker at gå i genbrugsbutikker og på loppemarkeder. Hele mit hus er faktisk efterhånden fyldt med genbrugsguld og loppefund blandet med en god portion arvestykker. Der er altid guld at finde i en genbrugsbutik og i går var jeg inde for at finde en lampe, der passer over vores nye spiseplads i køkkenet. Jeg gik ind efter en af de gamle petroleumslamper, der er konverteret om til el, og kom ud med en lampe, to juleduge og en cookie jar. Og så for kun 150 kr. Så bliver dagen da ikke bedre.

Nu har jeg så sådan en fin cookie jar stående, men uden noget i. Og det tænker jeg, der må være en eller anden lov imod et sted, så jeg gik straks i gang med at kigge på kageopskrifter.

Se min fine cookie jar. Den passer totalt godt ind her på min lille gård og efter at have taget den op og sat den tilbage et par gange, måtte jeg bare indse, at jeg ikke kan leve uden den. Jeg så den anden dag en artikel om, at man kun skal beholde det, der gør en glad. Den her gør mig glad.

Til disse cookies skal du bruge brun farin, sukker, mel, smør, æg, bagepulver, vaniljeessens og chokoladeknapper. Odense har lavet nogle fine poser med 150 g. små chokoladeknapper, der passer perfekt i cookies.

Først starter du med at smelte en hel masse smør.

Smør smeltet, mission fuldført. Lad det lige køle en smule af, inden du fortsætter.

Tag så en stor (!) skål og kom sukker, farin og smeltet smør op i skålen.

Pisk det godt sammen, indtil alle klumper er rørt ud. Hvis dit smør er for varmt, når det hældes ned i skålen til sukkeret, risikerer du at smelte sukkeret og så bliver det klumpet.

Så skal der 1 spsk. vaniljeessens i. Det er godt jeg lige har købt en ekstra flaske, for det forsvinder godt nok hurtigt i denne uge.

Og vi skal også have rørt æggene i. Og der må jeg bare erkende, at jeg ikke evner både at røre, hælde æg i og tage billeder samtidig. Så derfor får du et billede af æggene i en skål ved siden af, totalt klar til at blive blandet i.

Vi skal have lidt bagepulver blandet i dejen.

Og en overraskende lille mængde mel. Jeg var sikker på, at de måtte have skrevet forkert i opskriften, men mine cookies blev fantastiske, så jeg tænker den måske er god nok.

Så er vores dej næsten klar.

Kom nu en hel masse chokoladeknapper i dejen. Og så lige lidt flere.

NU er vores dej helt klar. I opskriften jeg fandt, forklarede de nu, at man kan vælge at sætte dejen i klumper tæt på en bageplade og fryse dem til senere brug. Hvad??? Eller man kan gå i gang med at bage med det samme. Gæt hvad jeg gjorde.

Her har jeg sat 9 klatter på en bageplade. Det er for mange. Du skal sætte 6 klatter i to rækker, gerne med de midterste i hver række en anelse forskudt for de andre. Så kan de være der. Det bliver til meget store cookies. Jeg har en måleske svarende til 2 spsk. og den passer fint til det her.
Jeg lod min dej stå på køl mens pladerne var i ovnen og det gjorde den absolut kun nemmere at arbejde med, når de næste klatter skulle sættes.

Ind i ovnen i 12 minutter ved 185 grader og vupti, så er der cookies. De er meget bløde når de kommer ud, men lad dem køle et par minutter, så bliver de faste.

Nu kan det jo være lidt svært at beskrive størrelsen på sådan et billede, men en cookie fylder ca. min håndflade. Der kan kun være én cookie i hvert lag i min nye cookie jar. Og der bliver absolut IKKE 30, som opskriften påstod, jeg fik 56. Og havde jeg lavet dem meget større, så ville der være nok til 2 personer i hver cookie.