Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning:
10 minutter
Nok til: 160 stk.
Ingredienser:
- 625 g. mel
- 376 g. smør
- 250 g. sukker
- 2 tsk. hjortetaksalt
- 2 æg
- Til drys:
- 1 æg
- 2 spsk. sukker
- 1 spsk. kanel
- Mandelsplitter – hvis man har de lyster
Sådan gør du:
- Start med at ælte mel, smør, sukker, hjortetaksalt og æg sammen
- Læg dejen på køl i en halv time
- Tag halvdelen af dejen af gangen og rul det tyndt ud
- Udstik det med et glas eller en udstikker og læg dem tæt på en bageplade
- Rør et æg op og bland sukker og kanel i en skål
- Pensl kagerne og drys med sukker/kanel blanding og muligvis mandelsplitter
- Bag ved 180 grader i 10 minutter
- Pakkes i lufttæt kagedåse, når de er kølet helt af
På min tur gennem Frk. Jensens Kogebog fra 1912 er jeg nu kommet til jødekagerne. En af de få julekager, jeg faktisk selv godt kan lide, rigtig meget endda. I hvert fald de andre udgaver, jeg har prøvet gennem årene. Så naturligvis måtte jeg også prøve Frk. Jensens udgave fra 1912, for at se om den, ligesom ved plumkagerne, slår de nymodens opskrifter. Og det gør den! Det er absolut den sprødeste og lækreste jødekage, jeg har fået nogensinde. Så jeg er ovenud tilfreds og kan for en gangs skyld personligt anbefale en småkage. Det er nu også helt rart.
Jødekagerne er meget nemme, vi skal bruge mel, smør, sukker, æg og hjortetaksalt. Og så selvfølgelig sukker, kanel og mandelsplitter senere, men det glemmer vi lige i første omgang.
Vi starter med at blande sukker og mel i en stor skål.
Så tilføjer vi hjortetaksalten. Frk. Jensen siger, vi skal røre det op i ubetydeligt vand, men jeg har aldrig før hørt om at skulle røre det op, så jeg tænker, at hjortetaksalt må have udviklet sig over årene, så det ikke er nødvendigt i disse moderne tider.
Så er det bare i med smørret og begynde at smuldre det hele sammen, så i med hænderne og ned og arbejde med det.
Det er jo slet ikke en dej endnu, men nu har vi smuldret lidt.
Så vi skal have de to æg i og så er det bare med at stikke hænderne ned i smasket igen og arbejde med det.
Efter en smule arbejde med det hele, skulle det gerne være samlet i en dej. Frk. Jensen beskriver det således: Alt dette æltes sammen, udrulles tyndt og afstikkes med et glas. Så det gør vi så. Men først køler vi dejen, for den er fuldstændig umulig at arbejde med nu. Så smid dejen på køl en halv times tid og tag kun halvdelen ud af køleskabet af gangen, så den anden halvdel kan holde sig kold.
Så langt så godt. Jeg har altså snydt lidt og brugt en udstikker i en størrelse, jeg syntes var passende. Jeg planlagde ellers at gøre, som hun sagde, men så blev jeg i tvivl. Hvilket glas skal jeg bruge? Rødvinsglas, hvidvinsglas, vandglas? Eller endnu være portvinsglas, snapseglas, cognacglas, som jeg slet ikke har. Så jeg valgte den sikre vej med en udstikker.
Frk. Jensen siger, at de godt kan stå tæt på pladen. Jeg ved ikke, om det her er tæt nok, men jeg synes det er passende.
Min papdatter Freia kom i køkkenet for at hjælpe mig, så mens jeg gjorde æg til pensling og sukker og kanel klar til kagerne, så fortsatte hun med at rulle ud og stikke ud og lægge på plader for mig. Det er nu rart med lidt hjælp og hygge i køkkenet.
Så gik der samlebåndsarbejde i os. Freia penslede, jeg dryssede sukker og kanel og hun dryssede med mandelsplitter. Indtil vi køb tør for mandelsplitter, så fortsatte vi med resten uden mandler. Hvilket passer både Freia og mig fint, for vi vil helst have dem uden mandler på.
De fik 10 minutter i ovnen ved 180 grader og så var de klar. Og jeg vil gerne gøre opmærksom på, at der var 20 kager på denne plade, da jeg satte dem til afkøling, men da jeg vendte mig væk fra dem, forsvandt der åbenbart en. Det var dog mystisk.
De ser nu fine ud med mandler på. Men personligt synes jeg altså, at de er bedre uden mandler. Claus kan godt lide dem med mandler, så vi slår halv skade og putter mandler på nogle stykker.
Så snart de er kølet helt af, kan de pakkes i kagedåser og sættes til side. Jeg begynder så småt at have et fint lager at julesmåkager at sætte på bordet til gæster.