Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 1 time

Nok til: 12 personer


Ingredienser:

Topping

  • 1¾ dl. brun farin eller lys muscovado sukker
  • 60 g. smør
  • 350 g. friske tranebær

Kage

  • 4 dl. mel
  • 2 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • ¼ tsk. stødt kanel
  • 1 knivspids stødt nelliker
  • 120 g. blødt smør
  • 3½ dl. sukker
  • 3 æg
  • 1 spsk. skal fra en appelsin
  • 1¼ dl. græsk yoghurt
  • ½ dl. mælk

Sådan gør du:

  • Start med at smelte smørret til toppingen i en kasserolle og tilføj den brune farin. Lad det smelte godt sammen og lad det komme i kog i et halvt minut
  • Køl det let af og hæld det over i et smurt fad
  • Hæld tranebærrene over og stil fadet til side
  • Bland mel, bagepulver, ingefær, kanel og nelliker i en skål og stil det til side
  • Pisk smørret blødt og tilføj sukkeret. Pisk til det er fluffy
  • Rør et æg i af gangen
  • Tilføj appelsinskallen
  • Kom melet og den græske yoghurt i lidt af gangen og på skift til det hele er blandet i
  • Kom til sidst mælken i og så er dejen klar
  • Hæld dejen over tranebærrene og sæt kagen i ovnen ved 165 grader i ca. 1 time
  • Lad den køle, inden du vender den ud på en tallerken
  • Serveres kold med vaniljeis eller græsk yoghurt med vaniljesukker

Opskriften her blev afprøvet ved sidste års Thanksgiving. Jeg havde købt for mange tranebær og måtte finde på noget. Så jeg gik på nettet og fandt en upside down kage. jeg er dybt fascineret af upside down kager, så der var ingen tvivl om, at den skulle prøves. Og den var en stor succes. Jeg har lavet den et par gange siden, fordi den samtidig er så fantastisk nem.

Der er lige for tiden masser af friske tranebær i butikkerne, men de frosne kan også sagtens bruges. Den er bare en rigtig god efterårskage.

Vi starter med at lave karamel toppingen, der skal i bunden af formen. Vi skal bruge brun farin og smør. Og tranebær. Jeg valgte at bruge lys muscovado sukker, fordi jeg havde en pakke, der skulle bruges.

Begynd at smelte smørret i en kasserolle og tilføj så den brune sukker.

Lad det hele smelte godt sammen og lad det komme i kog i et halvt minut. Tag det straks efter af komfuret.

Hæld karamellen op i et smurt kagefad og lad det køle lidt.

Hæld tranebærrene op i karamellen og stil det til side.

Så skal vi have lavet bunden, som skal hældes over toppen. Jeg elsker det her omvendt bageri. Vi skal bruge mel, bagepulver, stødt ingefær, stødt kanel, stødte nelliker, smør, sukker, æg, appelsinskal, græsk yoghurt og mælk.

I en skål blander du mel, bagepulver, ingefær, kanel og nelliker. Stil skålen til side.

Tag en ny skål og pisk smørret blødt. Tilføj derefter sukkeret og pisk det sammen igen til det er fluffy.

Tilføj æggene en af gangen og pisk dem sammen med sukkeret og smørret.

Og så er det tid at komme appelsinskallen i.

Begynd nu at blande melet i lidt af gangen.

Og på skift blander du også den græske yoghurt i.

Når alt mel og yoghurt er blandet i, tilføjer du til sidst mælken.

Og så er bunden klar til at blive hældt over toppen.

Fordel dejen ud over tranebærrene og glat den ud. Og så skal vores kage i ovnen ved 165 grader i ca. 1 time. Tjek med en tandstik, at dejen er gennembagt.

Lad kagen køle godt af, inden du vender den ud. Den bude slippe let, da du jo har huske at smøre formen inden du hældte karamel, tranebær og dej i.

Vend kagen ud på et fint fad og så er den klar.

Kagen serveres gerne kold og evt. med græsk yoghurt med lidt vaniljesukker til. Eller vaniljeis. Det fungerer også fint. Eller spis den som den er. Det fungerer også fint. Det er en meget alsidig upside down kage.