Forberedelse: 5 minutter
Tilberedning: 25 minutter
Nok til: 4 personer (eller 2 personer i to dage)
Ingredienser:
- 500 g. oksefars
- 1 pakke cocktailpølser
- 1 pakke bacontern
- 1 stort løg i grove tern
- 2 glas champignon, eller 250 g. friske champignon i kvarte
- 2 dåser hakkede tomater
- 1/2-3/4 dl. ketchup
- Tørrede krydderurter efter eget valg
Sådan gør du:
- Start med at brune oksekødet af i en gryde. Du skal ikke bruge fedtstof her. Når kødet er brunet, hælder du det op i en si, og lader fedt og væde dryppe af
- Hæld bacon, løg og champignon op i gryden og lad dem stege i ca. 5 minutter. Rør rundt undervejs
- Hæld oksekødet tilbage i gryden og tilføj de hakkede tomater og ketchuppen. Rør det godt sammen og smag til med krydderurter, salt og peber
- Sæt vandet i kog til spaghettien
- Når du har lagt spaghettien i vandet, hælder du cocktailpølserne i kødsovsen og lader det simre, mens spaghettien koger færdig
- Server med godt med parmesanost
Det her er en af de retter vi vælger, hvis vi ved vi en aften skal have hurtigt, lækkert mad og aftenen efter har behov for rester. Travle hverdage kræver nogle gange nem mad, der rækker til to dage. Og spaghetti og kødsovs er netop en af de retter. Det er samtidig en af de retter, jeg styrer med hård hånd hver gang. Jeg har lavet den i årevis og den portion du får her, passer til 2 personer i to dage eller 4 personer én dag (har jeg nævnt, at jeg er ret god til matematik?) Den hedder ikke rigtig andet end ”spaghetti og kødsovs”, så kreativ var jeg lige dér med navnet. Og så kan den tvistes på et væld af måder, jeg vil give dig et par eksempler undervejs.
Jeg huskede næsten alle ingredienser på dette billede. Oh well, disse ting er i hvert fald grundessensen i kødsovsen. Oksefars, champignon, bacon, løg, hakkede tomater og cocktailpølser. Løget er skåret i grove tern, champignon er dryppet af, eller renset og skåret i kvarte, hvis du bruger friske champignon. Det gjorde jeg ikke i dag, jeg var doven.
Start med at brune farsen af. Sæt fuld blus under en gryde, smid farsen i, drop alt om fedtstof og rør rundt i farsen, mens den brunes.
Sørg for at alt kødet er brunet af, der må ikke være rødt kød tilbage.
Jeg ved ikke, hvorfor jeg gør det her, men det gør jeg, og sådan er det, og der er ingen grund til at ændre på noget, når nu det er en vane. Hæld kødet op i en si og lad væde og fedt dryppe af. Lad det bare stå, mens du fortsætter.
Hæld løg, champignon og bacontern i gryden og rør det godt sammen. Lad det stege i ca. 5 minutter. Du kan her vælge at tilføje et par fed presset hvidløg, hvis du lyster.
Mens løg, bacon og champignon steger, tjekker du pakken med cocktailpølser. Det er en regel, at halve cocktailpølser må spises, inden de skal i kødsovsen.
Her var en halv til mig. Eller den blev halv, da jeg bed den over. Det tæller også, især hvis der slet ikke er nogen halve i pakken.
Når løg, bacon og champignon ser ca. sådan her ud efter 5 minutter, er vi klar til at fortsætte. Jeg plejer at gå efter min mavefornemmelse.
Tag oksekødet og hæld det tilbage i gryden. Rør det godt sammen. Du kan på dette tidspunkt vælge at tilføje et par revne gulerødder, rød peberfrugt i små tern, majs osv. Der er masser af muligheder for at tilføje ekstra grøntsager.
Her er væden fra kødet. Jeg tror, det er derfor jeg sørger for at lade det dryppe af. Kødsovsen bliver ellers meget tynd og vandet og der er en del fedt her. Når nu jeg hælder det fra, så vejer det fuldstændig op for fedtet fra baconet, cocktailpølserne osv. Siger jeg i hvert fald til mig selv.
Hæld to dåser hakkede tomater ned i gryden. Du kan bruge almindelige tomater eller tag nogle af dåserne med krydderurter. Jeg brugte dem med hvidløg i denne gang.
Det her glemte jeg på det første billede. Ketchup. Meget vigtigt. Og ekstremt vigtigt at du vælger det rigtige mærke. I vores hus findes der kun én rigtig ketchup og det er Beauvais. Min søde storebror og svoger sørger altid for at have rigtig ketchup i køleskabet, når vi kommer på besøg. Hvis du bruger en anden slags ketchup, tager jeg ikke ansvaret for udfaldet.
Der skal bare en ordentlig skvæt i. Og i tilfælde af, at du ikke kender måleenheden ”skvæt” så vil jeg skyde på, at det svarer til ca. 1/2-3/4 dl. Sådan ca.
Nu sætter du en gryde vand i kog til spaghettien.
Rør det hele godt rundt og lad det småkoge.
I dag var jeg i humør til krydderurter, så jeg tog ca. 1 tsk. tørret basilikum. Du skal smuldre krydderurten mellem dine fingre, for at frigøre de æteriske olier i bladene.
Dernæst tog jeg samme mængde tørret oregano og smuldrede. Du vil kunne dufte det med det samme du begynder at smuldre krydderurterne. Pludselig dufter det af pizza, Italien, sommer. Så ved du, at du har gjort det rigtigt.
Når vandet koger, smider du selvfølgelig spaghettien i. Samtidig smider du cocktailpølserne i kødsovsen. Spaghettiens kogetid passer med at pølserne bliver godt varme og begynder at sprække. Jeg elsker sprækkede pølser. Husk at smage til med salt og peber.
Så er der serveret. Spaghetti og kødsovs med parmesan og måske et lille drys friske timian og oreganoblade.
Jeg lover dig for at det er godt, og jeg lover dig, at der er nok til to dage, hvis I kun er to om aftensmaden. Det er samtidig en super nem ret at doble, hvis du skal have mange til aftensmad. Server evt. med hjemmelavede hvidløgsbrød, tomattoast eller peberfrugttoast.
You must be logged in to post a comment.