Forberedelse: 3 timer

Tilberedning: 25 minutter

Antal: Så mange stykker du deler dejen i


Ingredienser:

  • 30 g. gær
  • 6 dl. lunken vand
  • 4 spsk. olivenolie + det løse
  • 1 spsk fint salt
  • 1 kg. pizzamel
  • Frisk rosmasin eller timian
  • Urtesalt eller andet lækkert salt

Sådan gør du:

  • Start med at røre gæret ud i det lunke vand
  • Tilføj derefter 3 spsk. olivenolie og salt
  • Hæld 1 dl. mel i af gangen mens du rører det sammen
  • Når du ikke længere kan fortsætte med maskine, hælder du dejen ud på bordet og blander det sidste mel i. Ælt det godt igennem
  • Find en stor skål frem, hæld 1 spsk. olivenolie op i skålen og vend dejen i olien, til den er helt dækket af olivenolie. Læg film over skålen og stil den lunt i to timer
  • Når dejen har hævet, hælder du den ud på bordet, slår den ned og deler den i så mange brød, du ønsker at lave
  • Læg brødene på bageplader og pres krydderurterne ned i dejen i små klumper
  • Stænk brødene med olivenolie og drys dem med salt
  • Lad dem hæve i 30 minutter og pres igen krydderurterne ned i brødene, inden du bager dem ved 220 grader i ca. 25 minutter

I stedet for krydderurter kan du bruge hele oliven eller halve som du stikker ned i dejen eller du kan hakke oliven og ælte ind i dejen. Du kan også bruge salvie, stik hele blade ned i dejen, eller hak det og ælt det ind i dejen. Eller valnøddebrød. Del dejen i to stykker, bred den ene ud på bagepladen og fordel grofthakkede valnødder ud over brødet. Tag den anden halvdel af brødet og læg ud over det første og pres det hele godt sammen. Mulighederne er uendelige.


I min stak af støvede, aldrig åbnede, kogebøger har jeg en bagebog. Jeg husker ikke, hvornår jeg har fået den eller i hvilken anledning. Jeg ved dog med sikkerhed, at jeg aldrig nogensinde har bagt et eneste stykke brød fra den. Og det er synd. Der må jo være en grund til, at den er i min samling. Enten har jeg selv købt den med et formål, eller også har jeg fået den og så er det da direkte uhøfligt ikke at have brugt den. Tænk i alle de år har den stakkels bog stået på hylden, set mig gå forbi, set mig tage alle andre kogebøger ned fra hylden og ikke en eneste gang, har jeg taget den ned, åbnet den og brugt dens opskrifter. Stakkels lille bagebog, hvor må den føle sig overset. Det skal der laves om på nu, så i dag har jeg kastet mig over en opskrift på focaccia. Jeg ved faktisk ikke helt hvornår eller til hvad, jeg skal bruge mit focaccia brød, men det finder jeg nok ud af på et tidspunkt. Min vindueskarm bugner lige nu af store potter krydderurter, så det er oplagt at bage focaccia i dag. Bare rolig lille bagebog, nu skal du ikke længere føle dig overset og ignoreret. Nu åbner jeg dig og bruger dig.

1

Ingredienserne du med sikkerhed skal bruge er: pizzamel, vand, olie, gær og fint salt. I denne opskrift brugte jeg frisk timian og rosmarin og en lækker italiensk urtesalt jeg har stående på hylden. Du kan i stedet vælge at bruge valnødder, salvie, oliven eller hvad du nu lige har lyst til i dag. Leg med brødet og find din favorit udgave.

2

Rør gæret ud i det lunkne vand.

3

Hæld nu det fine salt ned i skålen.

4

Så 3 spsk. god olivenolie.

5

Begynd nu at hælde melet i 1 dl. af gangen, mens du rører det sammen.

6

Når din håndmixer (eller hvad du nu bruger) ikke længere kan klare mosten, er det tid at hælde dejen ud på bordet og fortsætte.

7

Ælt det sidste mel ind i dejen, til den slipper både bordet og dig. Jeg indrømmer, at jeg var lige ved at nå et hysterisk punkt, hvor jeg tænkte, at det aldrig ville lykkedes at samle dejen til noget fornuftigt. Jeg følte, jeg havde klistret dej helt op til albuerne (hvilket jeg ikke havde, men vinduet var dog blevet ramt i kampens hede). Til sidste vandt jeg og dejen samlede sig smukt.

8

Skålen fra før rensede jeg hurtigt for dej, hvorefter jeg hældte en spiseskefuld olivenolie derned.

9

Ned i skålen med dejen og drej den rundt et par gange, til overfladen er helt dækket af olivenolie. Dæk skålen til med film og sæt den til hævning de næste to timer.

10

Hovsa! Øh, husk at lægge dejen i en tilpas stor (meget stor) skål, for hold da op den hævede. Den var ved at stikke af ned af siden til højre.

11

Hæld dejen ud på bordet og slå den ned igen. Jeg delte derefter dejen i fire lige store dele, men du kan i bund og grund dele den i så få eller mange stykker, som det passer dig.

12

Jeg delte dejen ud i fire dele og lagde den i lidt rustikke stykker på to bageplader.

13

På den ene plade lagde jeg rosmarin i små bunker og trykkede det godt ned i dejen. Du skal trykke helt igennem. Derefter stænkede jeg brødene med olivenolie og dryssede italiensk urtesalt ud over .

14

På den anden plade brugte jeg timian, olivenolie og salt på samme måde. Lad nu brødene stå en halv times tid. Inden du sætter dem i ovnen, trykker du igen krydderurterne ned i brødet. Bag brødene i 20-25 minutter ved 220 grader.

15

Så er mine timian-focaccia klar.

16

Og mine rosmarin-focaccia. Hvor er de flotte. Jeg tror jeg skal have en lækker bøf, cream corn casserole og et lækkert stykke focaccia med smør en aften i den nærmeste fremtid.