Forberedelse: 15 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Nok til: 4 personer
Ingredienser:
- 500 g. svinefars
- 1 knoldselleri
- 2 æg
- 8 spsk. mel
- 25 g. margarine
- 1 dl. mælk
- 2 spsk. vand
- 2 tsk. aromat
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Skræl din selleri og skær den i små tern. Kog den i letsaltet vand i omkring 10 minutter
- Tag derefter sellerien op, men lad vandet stå
- Saml fars, æg, aromat, 2 spsk. mel og 2 spsk. vand
- Form kødboller og kog dem i sellerivandet
- Når de flyder op, skal de koge i yderligere 1-2 minutter, hvorefter de tages op
- Smelt smørret i en stor gryde og rør de sidste 6 spsk. mel ud i det
- Hæld sellerivandet ned i gryden lidt efter lidt, mens du rører alle klumper ud
- Kom også mælken i og tilføj vand indtil sovsen har den tykkelse du ønsker
- Kom selleri og boller tilbage i sovsen og lad det hele blive gennemvarm
- Smag til med salt og peber og server det så med enten frisk franskbrød eller ris. Eller kartofler, påstår en af mine kolleger. Men det bestemmer du selv
Oh namme namme nam. Jeg elsker efterårets komme, for det betyder at butikkerne får nogle fantastisk flotte knoldselleri hjem. Og det betyder, at min dejlige mand laver boller i selleri til mig. Og jeg elsker boller i selleri. Faktisk har jeg ikke altid været vild med hele retten, i mange år kunne jeg kun lide ”boller i”-delen. Det der selleri var overhovedet ikke mig, så jeg spiste kun bollerne og sovsen. Som voksen undgik jeg helt retten, for det var spild af selleri, syntes jeg. For et par år siden begyndte jeg at sukke dybt hver gang jeg gik forbi en knoldselleri og til sidst købte min mand en. Han skar den i meget små tern og pludselig viste det sig, at jeg faktisk godt kan lide selleridelen af boller i selleri, jeg havde bare bildt mig selv ind som barn, at jeg ikke kunne lide selleri. Det gjorde jeg egentlig med mange madvarer, som det senere har vist sig, at jeg rigtig godt kan lide. Hvor må mine forældre have været tålmodige, med sådan et vanskelligt barn.
Du skal bruge en flot knoldselleri, svinefars, mel, æg, Knorr aromat (valgfri) og salt og peber. Og vand selvfølgelig, men det antager jeg, at de fleste mennesker har i vandhanen. Nå ja og margarine, det glemte vi.
Start med at ”skrælle” sellerien. Jeg har aldrig prøvet at skrælle en selleri, min mand vil ikke lade mig lege med de store knive.
Skær din selleri i tern, eller stykker eller hvad du nu har lyst til. Claus skærer den altid i små tern, for så kan jeg nemlig godt lide den.
Kog stykkerne i saltet vand, til de begynder at blive møre. Det siger sig selv, at jo større stykker, jo længere kogetid.
Mens stykkerne koges, kan du gøre farsen klar. Kom farsen i en skål sammen med 2 æg.
Kom 2 spsk. mel ned til farsen.
Og dernæst ca. 2 tsk. aromat. Vi kan godt lide aromat i vores svinefars, både i frikadeller, i boller i karry og boller i selleri. Vi er aromat-gale.
Godt med salt og peber, det er vigtigt at krydre.
Og til sidst ca. 2 spsk. vand. Så rører du farsen godt sammen.
Når dine selleristykker er ved at være møre, tager du dem op af vandet og sætter dem til side. Vandet lader du blive i gryden.
Du former nu en masse fine kødboller og lægger dem ned i vandet fra før. Dyp skeen i vandet før du laver hver kødbolle, så slipper den nemmere. Når de kommer op til overfladen lader du få dem 1-2 minutter mere. Tag dem derefter op af vandet. Hæld vandet over i en skål.
Smelt omkring 25 g. smør i en gryde. En stor gryde, du skal huske, der skal være plads til både kødboller og selleri.
Kom 6 spsk. mel ned i smørret og rør det godt ud.
Begynd at hælde vandet fra før ned i gryden stille og roligt, mens du rører i gryden, så alle klumper bliver rørt ud.
Tilføj ca. 1 dl. mælk til sovsen og lad den blive godt varm.
Så er vores sovs klar.
Tilbage i sovsen med alle selleristykkerne.
Og tilbage i sovsen med alle kødbollerne. Lad det nu blive godt gennemvarm det hele og huske at smage efter, om der mangler salt eller peber.
Jeg spiser altid mine boller i selleri med frisk franskbrød. Sådan har jeg lært at spise det. Og brødet er rigtig god til at suge alt sovsen op.
Min mand spiser det gerne med ris til. Det synes han virker mest rigtigt. Og eftersom der altid er mad til to dage her i huset, så får vi franskbrød den ene dag og ris den anden dag. Det hedder kompromis. Nej, det hedder i virkeligheden, vi får begge vores vilje. Men det er også okay.