Forberedelse: 2,5 timer

Tilberedning: 30 minutter

Nok til: 2 brød


Ingredienser:

  • 6 dl. lun mælk
  • 50 g. gær
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 100 g. smør
  • 1 kg. mel

Sådan gør du:

  • Start med at opløse gæret i den lune mælk. Kom derefter salt, sukker, smør i småstykker og mel ned i skålen og ælt det hele sammen med hænderne
  • Dejen skal æltes i 10 minutter, før den er helt klar
  • Sæt den til hævning et lunt sted, til den er dobbelt så stor. Det tager ca. ½ time
  • Del dejen i to og lad den stå i 5-10 minutter
  • Rul den ene klump ud til en flad rektangel. Fold de to langsider ind over midten og derefter de to ender
  • Sæt brødene på en bageplade med de foldede ender ned og lad dem hæve i yderligere 1-1½ time
  • Pensl dine brød med mælk og bag dem ved 220 grader i 30 minutter. Drys dem evt. med birkes inden de bages

I 2013 inviterede mine forældre os alle sammen i sommerhus i Floulev i vinterferien. Og med alle sammen mener jeg, os alle, som i jeg, min mand, hans børn, mine tre brødre, deres påhæng og barn. 13 styks i alt var vi, i et dejligt stort og sjovt sommerhus, midt på en landevej i Floulev. Huset lå ved siden af Floulev Marked, hvor man kunne købe alt muligt mystisk, inkl. kassettebånd og kunstige blomster i lange baner. Og cowboyhatte. Lang historie kort, der var udendørs spa i sommerhuset og mændene tilbragte mange aftentimer i spaen, med kolde øl og cowboyhatte på. Det er vist en mandeting.

For at kunne bespise en så stor flok til morgenmad hver dag, medbragte min mor en opskrift på et franskbrød, som vi bagte hver dag. Jeg har nu døbt det Floulev brød og det minder mig om en fantastisk uge, med en hel flok mystiske og fantastiske mennesker, blå mærker, hudafskrabninger, pingvindans, asti, fastelavn og masser af spil. Man skulle nok have været der.

1

Du skal bruge seks meget enkle ting: 1 kg. mel, 6 dl. mælk, 50 g. gær, 100 g. smør, 2 tsk. sukker og 2 tsk. salt.

2

Start med at lune mælken lidt i mikroovnen inden du opløser gæren i det.

3

Hæld saltet ned i skålen.

4

Og derefter sukkeret.

5

Skær smørret i små stykker ned i skålen.

6

Og til sidst hælder du alt melet ned i skålen. Ælt det hele godt sammen, brug hænderne, det er fuldstændig umuligt at bruge en håndmixer i det her.

7

Dejen skal æltes i minimum 10 minutter, inden du stiller den til hævning.

8

Når din dej er hævet til dobbelt størrelse, er du klar til at fortsætte. Del dejen i to lige store dele og lad den stå i 5-10 minutter.

9

Bred den første klump ud i en aflang, flad rektangel.

10

Fold den ene side ind over.

11

Og fold derefter den anden sige ind over. Det kaldes ”pizza pizza”.

12

Gør nu det samme på det andet led, først den ene ende ind over.

13

Og derefter den anden ende ind over. Det kaldes ”calzone calzone”. Gentag med den anden klump dej, først ud i en flad rektangel og derefter pizza, pizza, calzone, calzone. Sæt dine to franskbrød på en bageplade med folderne nedad og lad dem hæve i 1-1,5 time et lunt sted.

14

Puha, jeg syntes godt nok mine var meget hævede. Jeg blev helt bekymret for, om de overhovedet kunne være på pladen og i ovnen. Min mor brugte store franskbrødsforme til at holde dem på plads, men sådan nogen har jeg ikke.

15

Jeg pyntede mine med snit på kryds og tværs, derefter penslede jeg dem med mælk og bagte dem i 30 minutter ved 220 grader. Du kan også drysse med birkes, hvis du er til den slags.

16

Så er der frisk Floulev brød. Et lækkert, friskbagt franskbrød er altså ikke en helt dårlig ting til morgenbordet eller eftermiddagskaffen.