Forberedelse: 15 minutter
Tilberedning: 25 minutter
Nok til: 4 personer
Ingredienser:
- 600 g. kartofler, skrællet og skåret i tern
- 1 porre i tynde skiver
- 2 gulerødder, skrællet, halveret og skivet
- 100 g. ærter
- 2 spsk. olivenolie
- Salt og peber
- Paprika
- 1 svinemørbrad, skåret i 8 bøffer
- 2 spsk. olivenolie
- 2 porrer i tynde skiver
- 4 fed hvidløg, finthakket
- 1 dl. ketchup
- ½ dl. hvidvinseddike
- 2 cl. sherry
- ½-3/4 dl. flydende honning
- 1 tsk. tørret timian
- 1 tsk. tørret merian
- 1 grøntsagsbouillon terning
- 4 dl. vand
- Tabasco
Sådan gør du:
- Start med at varme 2 spsk. olivenolie på en pande og svits kartofler, porren, gulerødder og ærter, inden du skruer ned og lader det simre ved svag varme
- Bank mørbradbøfferne og krydr dem med salt og peber
- Varm 2 spsk. olivenolie op i en ny pande og brun bøfferne
- Tilføj derefter hvidløg og porrer og lad dem svitse med bøfferne ganske kort
- Tilføj nu ketchup, hvidvinseddike, sherry, flydende honning, tabasco, vand, bouillonterning, timian og merian og lad det hele simre sammen i omkring 12 minutter
- Smag til med salt og peber og jævn evt. saucen med maizenajævner
- Lige inden servering smager du kartoflerne til med salt, peber og paprika
- Så er der serveret og nyd nu det hele langsomt
Nogle dage er jeg en smule uinspireret. Så går jeg bananas i mine opskriftbøger, bladrer i et par timer, sukker opgivende et par gange undervejs, brokker mig over mangel på gode opskrifter, sukker lidt igen, bladrer igennem de samme bøger et par gange mere, kigger opgivende på min mand og kræver forslag fra ham, bladrer igen og brokker mig lidt mere. Men på en eller anden måde får jeg alligevel sat en madplan sammen for den kommende uge, og selvom jeg måske ikke var super inspireret i planlægningsøjeblikket, så viser det sig alligevel, at vi ender med fantastisk lækkert mad og vi bliver mætte. Så alt mit brokkeri, sukkeri, bladren og opgivenhed giver resultater i sidste ende. Det er i hvert fald det, jeg mener at have lært af processen. Min mand er ikke enig, men det er han sjældent, når det kommer til min logik. Der må være noget galt med ham. Måske jeg burde få ham testet?
Til de råstegte kartofler skal du bruge porre i tynde strimler, ærter, gulerødder i halve skiver, olie, paprika og salt og peber. Og kartofler selvfølgelig, men det håber jeg altså, at du selv har regnet ud. Ellers bør du måske blive testet? Vi skærer for øvrigt kartoflerne i tern.
Start med at komme en sjat olie på en pande. Ca. 2 spsk. hvis du er en af de der måleglade fanatikere. Varm olien op.
Smid kartofler, porre, gulerødder og ærter på panden og lad dem svitse hurtigt, hvorefter du skruer ned for varmen og lader dem simre stille og roligt. Husk at røre lidt rundt og vend blandingen ind i mellem.
Til mørbradbøfferne skal du bruge salt og peber, hvidvinseddike, ketchup, sherry, honning, tabasco, porre, hvidløg, bouillonterning og selvfølgelig mørbradbøffer.
Start med at banke dine bøffer flade og giv dem godt med salt og peber. Efterårssol er ikke særlig samarbejdsvillig i mit køkken, så jeg undskylder for skyggerne. Måske jeg burde tage et kursus, eller noget?
Tag så 4 fed hvidløg og hak dem fint.
På en ny pande, som du for øvrigt også har varmet op med 2 spsk. olie, begynder du nu at brune dine mørbradbøffer af.
Når de lige nøjagtigt er brunet på begge sider, tilføjer du de hakkede hvidløg.
Og de fintsnittede porrer. To porrer for resten. Skåret i tynde skiver.
Hvis du lige gider være lidt flink, så lad som om, at disse to ting er med på billede nr. fire. Jeg glemte merian og timian. Men til mit forsvar, så er min timian ude i urtebedet, hvor den pt. ser ud til at have en plan om at overfalde græsplænen og udvide territoriet. Det er en meget aggressiv timian, så jeg nærmer mig helst ikke bedet uden en saks som våben og en skål som skjold. Jeg har ingen gode undskyldninger for, hvorfor merianen ikke kom med tidligere. Den gemte sig vist bare i skabet.
Nå men tilbage til panden, når porrer og hvidløg har stegt lidt på panden med bøfferne, tilføjer du 1 dl. ketchup.
Og ½ dl. hvidvinseddike. Det er altså hvidvinseddike, vi brugte bare måleskeen fra før, så nu ser det hele lidt rødt ud.
Dernæst de aggressive timianblade, eller tørret timian, hvis du ikke har en ond timianplante i din have. Mængden spørger du? Tja, vel, øh, sådan ca. 1 spsk. hakket frisk timian, eller 1 tsk. tørret timian. Husk at knuse tørrede krydderurter ned i hånden først.
Så skal vi have lidt sherry i retten. 2 cl. sådan ca. Eller måske bare en skvis, hvis du kender den måleenhed.
Vi skal også have lidt spicy ned i retten, så kom et par stænk tabasco ned til bøfferne. Eller en del stænk hvis du kan lide det ekstra spicy.
Så tilføjer vi en bouillonterning af grøntsagsarten. Eller hvad du nu lige har. Undgå dog fiskebouillon, tænker jeg, men du bestemmer selvfølgelig selv.
Nåå ja, jeg glemte da vist også de 4 dl. vand på billedet længere oppe. Gad vide om jeg helt har mit hoved med i dag? Rør det hele godt sammen.
Kom nu godt med honning ned til bøfferne. Ca. ½-3/4 dl. honning.
Og sidst men ikke mindst ca. 1 tsk. tørret merian. Husk igen at knuse urterne ned i hånden, for at frigøre alle aromastofferne.
Lad nu det hele simre sammen i omkring 12 minutter. Du kan evt. jævne saucen med maizenajævner.
Lige inden kartoflerne er færdige giver du dem en omgang salt, peber og et godt drys paprika. Rør det hele godt sammen. Smag til med salt og peber.
Så er der serveret, lækre mørbradbøffer med råstegte kartofler. Hold nu op det smagte helt fantastisk. Det var nu alligevel godt, at jeg bladrede så frustreret og endte med at vælge denne ret.