Forberedelse: 10 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Nok til: En hel masse kugler
Ingredienser:
- 175 g. havregryn
- 100 g. flormelis
- 4½ spsk. kakaopulver
- 100 g. blødt smør
- Kokos eller krymmel
Sådan gør du:
- Kom havregryn, flormelis og kakao i en skål og bland tingene sammen
- Kom det bløde smør i skålen og mos det hele godt sammen med hænderne
- Hvis dejen er lidt for tør, så kom 1-2 spsk. mælk i blandingen
- Rul dejen til små kugler og rul dem i kokosmel eller krymmel
- Sæt dem på køl på en plade et par timer, inden de pakkes i en lufttæt kagedåse eller boks
- Kan holde sig i køleskabet en uges tid
Havregrynskugler er et must i juletiden og en af de ting, der altid står på listen, når Bettina og jeg holder julebageweekend. Selv er jeg altså ikke til det der havregrynssnask, men jeg ved det er en tradition og der er så mange andre, der er vilde med dem, så laves det skal de altså. Samtidig er det en af de nemmeste og mest ulækre juleting du kan lave, og som børnene helt sikkert vil elske at hjælpe dig med.
Når Bettina og jeg har bageweekend er hun altid hurtig til at pege på mig, når fingrene skal ned i noget ulækkert, men denne gang var jeg hurtigst. Denne gang var det hende, der måtte stikke fingrene ned i skålen og samle dejen og rulle kuglerne. Og hun var ikke begejstret, hun syntes vist, det var en hel del klistret. Ha ha ha ha.
Havregrynskugler er lette, men kan varieres i et væld af udgaver. Dette er den helt almindelige standard udgave, som vi alle lige kan klare. Du skal bruge flormelis, havregryn, smør og kakao. Og en smule mælk, hvis du synes dejen er for tør.
Start med at komme 175 g. havregryn op i en skål. Puha, det var næsten hårdt.
Kom 100 g. flormelis i samme skål. Nu får vi snart sved på panden her i køkkenet.
Kom nu 4½ spsk. kakaopulver op i skålen. Det er jo næsten stressende, det her.
Bland de tørre dele godt sammen.
Tag så 100 g. blødt smør og kom det ned i skålen. Det skal være blødt smør, så det må godt have stået ude et stykke tid.
Nu handler det bare om, at få Bettina til at stikke fingrene i skålen og mosle det hele sammen. Hun syntes, at blandingen var lige tør nok, så vi kom ca. 2 spsk. mælk i dejen og så var hun tilfreds.
Rul kuglerne i den størrelse du nu synes passer og rul dem derefter i kokosmel. Eller krymmel, hvis du hellere vil det.
Sæt dem på en plade og sæt dem i køleskabet et par timer, inden du pakker dem i en lufttæt boks eller kagedåse. De skal opbevares på køl og kan holde sig en uges tid. Hvis du da kan holde familien ude af kagedåsen så længe.
Så er der serveret havregrynskugler på Disney juletallerken. Jeg har 12 forskellige tallerkner og jeg elsker at finde dem frem i julen og dække bordet med dem. Julen bliver lidt mere magisk, når Disney er indblandet. Nå ja, havregrynskuglerne er vist også okay, min mand er i hvert fald rigtig glad for dem.