Forberedelse: 45 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Nok til: ca. 50 stk. afhængig af hvor store du laver dem
Ingredienser:
- 250 g. mel
- ½ tsk. hjortetaksalt
- 65 g. sukker
- 65 g. smør
- 1 æg
- ¾ dl. piskefløde
- 1 pk. palmin
Sådan gør du:
- Sigt mel og hjortetaksalt ned i en skål
- Kom alle andre ingredienser ned i samme skål og ælt det hele sammen
- Kom dejen på køl i minimum 30 minutter, men kan sagtens klare sig natten over i køleskabet, pakket ind i vitavrap
- Rul dejen ud i 3-5 mm. tykkelse. Skær den i ruder med en slids i midten. Tag toppen af en rude og vend den ind gennem slidsen i midten
- Varm palminen op i en gryde til ca. 180 grader
- Kom 2-3 klejner i gryden af gangen og vend dem når de begynder at blive brune på den ene side. Tag dem op, når de er brune på begge sider og læg dem på fedtsugende papir
- Når de er komplet afkølede pakkes de i en lufttæt kagedåse
Juletid er klejnetid og derfor er klejner selvfølgelig også med på listen over julebag, når Bettina og jeg har julebageweekend. De står endda øverst på listen hvert år. Og hvis der er et julebagværk, der kræver samarbejde på højere plan, så er det klejner. Bettina og jeg har fordelt arbejdet således, at jeg ruller dejen ud og ruller med klejnedimsen. Klejnespore hedder det vist. Bettina tager så hver enkelt klejner og vender dem ind i sig selv, et evne jeg simpelthen ikke har. Når jeg har prøvet, er 1 ud af 5 klejner lykkedes, resten går i stykker. Efterhånden som Bettina får dem vendt ind i sig selv, kommer jeg dem ned i palminen, vender dem og løfter dem op. Og hvert år, i samme øjeblik, jeg begynder at lave dejen, går det op for mig, at jeg mangler en hulske. Hvert eneste år, det slår aldrig fejl. Jeg anbefaler altså en hulske, når man skal lave klejner, jeg vil endda nok anbefale to hulskeer, da de har det med at blive djævelsk varme af palminen, også selvom du ikke lader dem stå i gryden.
Klejnerdejen er faktisk meget enkel. Du skal bruge fløde, sukker, mel, smør, æg og hjortetaksalt.
Start med at sigte 250 g. mel ned i en skål. Kom også ½ tsk. hjortetaksalt med igennem sigten sammen med melet.
Kom nu 65 g. sukker ned i skålen. Det er ikke meget sukker, det er faktisk nærmest ingen sukker, så de er nok nærmest sunde. Tror jeg.
Skær også 65 g. smør i små tern ned i skålen.
Slå ægget ud ned i skålen.
Og til sidst ¾ dl. piskefløde ned i skålen. Du skal faktisk bare komme alle ingredienser i skålen på én gang og derefter stikke begge hænder ned i herligheden.
Ælt dejen godt sammen til den er helt glat og der ikke er flere smørklumper. Læg den herefter på køl i minimum 30 minutter. Jeg lagde min i køleskabet natten over, jeg lavede nemlig dejen fredag og skulle først bruge den lørdag.
Find nu din palmin frem, kom den i en kasserolle og smelt det langsomt. Det skal være godt varmt inden du begynder at komme klejnerne i det. Vi plejer at tjekke det ved at tage en lille klump dej og ploppe den ned i palminen. Hvis den bare falder til bunds og ligger der helt stille, så er palminen ikke klar. Hvis det straks begynder at bruse og den kommer op til overfladen, er palminen klar. Pas dog på, at den ikke bliver for varm, for så brænder du dine klejner. Den skal være ca. 180 grader varm, men jeg har ikke grejet til at måle den slags.
Nu ruller jeg så første klump dej ud. Jeg ruller det ud i ca. 3-5 mm. tykkelse.
Vi blev voldsomt overvåget af Tayson. Teknisk set må han ikke være i køkkenet, men teknisk set er en del af ham stadig i stuen, så teknisk set, er han ikke helt i køkkenet. Det er meget teknisk at være hund.
Tag så din klejnespore, skær dejen ud i ruder med en slids i midten. Det er nu Bettina tager over.
Bettina gør et eller andet magisk, så de alle ender med at se så fine ud. Hun siger hun bare tager den ene ende og skubber ind gennem slidsen og vupti. Jeg tror ikke på hende, for når jeg gør det, så går det bare i stykker.
Så er vores palmin ved at være klar.
Og Bettina har helt styr på det der med klejnerne, det kører bare for hende.
Kom to-tre stykker i gryden af gangen, se hvor det bruser. Vend dem efter lidt tid, hold øje med de ikke bliver brændte, men kun brune. Hvis de bruner for hurtigt, er din palmin for varm og så skal du have skruet ned.
Tag dem forsigtigt op og læg dem på adskillige lag køkkenrulle med bagepapir under. Der skal en hel del til, for at suge fedtet. Efterhånden som de køler af og papiret har suget fedtet, lægger jeg dem over på en rist. Når de er helt kolde pakker jeg dem i en lufttæt kagedåse.
Og så er der serveret lækre, nybagte (hedder det det?) klejner til folket. Disse er yderst populære. Hvorfor, forstår jeg ikke, jeg bliver aldrig fan af det der klejneri og første gang jeg forsøgte, var jeg lige ved at blive hysterisk, for skidtet ville ikke vendes rundt og blive pænt. Men med Bettina’s hjælp bliver de fantastske og folk er vildt glade for dem. Så vi laver dem nok nogle år endnu.