Forberedelse: 1 time og 45 minutter

Tilberedning: 25 minutter

Nok til: 10 personer


Ingredienser:

Dej

  • 6 dl. mel
  • ½ dl. sukker + top
  • 1 brev tørgær (1 spsk.)
  • ¾ tsk. salt
  • 2½ dl. håndvarmt vand
  • 2¼ tsk. olivenolie

Æblefyld

  • 3 Granny Smith æbler
  • 3 spsk. sukker
  • 1½ tsk. kanel
  • 2 tsk. citronsaft

Glasering

  • ¾ dl. flormelis
  • 5 tsk. fløde
  • ½ tsk. vaniljeekstrakt

Sådan gør du:

  • Bland alle delene til dejen i en stor skål. Ælt det godt sammen og stil det til hævning i 1-1½ time et lunt sted
  • Skræl æblerne, skær dem i kvarte, fjern kernehuset og skær dem i tynde skiver
  • Kom æblerne i en pose sammen med sukker, kanel og citronsaft og ryst det hele godt sammen
  • Hæld æblerne ud i et ildfast fad og bag dem i 15 minutter ved 175 grader. Stil dem derefter til side
  • Når dejen er hævet tilstrækkeligt, ælter du den kort og ruller den ud i en rektangel. Skær strimler i hver side af dejen, men lad midterstykket være helt. Der skal være lige mange strimler i hver side
  • Fordel æblefyldet i midten af dejen og flet strimlerne ind over æblerne. Løft enderne op over æblerne, inden øverste og nederste strimler flettes ind over.
  • Bag brødet i ovnen ved 175 grader i 25 minutter
  • Bland tingene til glaseringen og så snart brødet kommer ud af ovnen, sætter du det på en rist med bagepapir under og pensler glaseringen ud over. Lad den køle lidt af, inden servering

Æbler og jeg har ikke det bedste forhold til hinanden. Hvis jeg forsøger at bide i et æble, har det samme effekt på mig, som negle på en tavle. Alle de små hår på armene stritter og jeg får gåsehud over det hele. Men nu tror jeg heller ikke, at æblerne er så vilde med, at jeg bider i dem, så måske vi bare skal holde os fra hinanden. Jeg har dog en ide om, at jeg vil elske et eller andet bagværk med æble i, mest fordi jeg elsker duften af bagte æbler. Men indtil videre har jeg ikke selv været voldsomt begejstret for de æbletærter jeg laver. Alle andre er vilde med dem, bare ikke mig. Jeg har ikke opgivet håbet endnu, jeg knokler på, til jeg finder en æblekage opskrift, jeg også selv kan lide. Og den her kom rigtig godt fra start, da jeg fik smagt på de bagte æbleskiver. Mums, siger jeg bare.

1

Opskriften er opdelt i tre dele. Først dejene: mel, sukker, salt, olie og tørgær. Det var jo ikke svært. Nå ja, også noget håndvarmt vand.

2

Til fyldet: æbler, sukker, kanel og citronsaft.

3

Og til sidst til glaseringen: flormelis, fløde, vaniljeekstrakt og muskatnød.

4

Vi starter med dejen, mest fordi den skal bruge en del tid på at hæve. Først tager du 6 dl. mel og hælder op i en stor skål.

5

Så hælder du ½ dl. sukker ned i samme skål. Okay ½ dl. og lidt ekstra. 0,6 dl. faktisk.

7

Tag et brev tørgær, svarende til 1 spsk., og hæld ned i skålen.

8

Der skal også ¾ dl. salt ned i skålen.

9

Så kom vi til det håndvarme vand, 2½ dl. af det ned i skålen.

10

Et meget præcist mål nu, du skal bruge 2¼ tsk. olivenolie. Ned i skålen med det. Og så er det bare at blande løs, ælte, brug hænderne eller en håndmixer og saml dejen.

11

Dejen er nu klar, så den kan sættes til hævning en god time til halvanden et lunt sted.

12

Vi kan nu begynde på fyldet. Først tager du tre store Granny Smith æbler og skræller. Skær dem i kvarte og fjerne kernehuset.

13

Skær hver kvarte i tynde skiver.

14

Kom alle skiverne ned i et fad. Eller hvis du er ligeså klog som min mand, så put dem først i en pose.

15

Hæld 3 spsk. sukker over æblerne. Eller ned i posen til æblerne.

16

Der skal også 1½ tsk. kanel over æblerne. Eller ned i posen.

17

Og til sidst 2 tsk. citronsaft over æblerne. Eller ned i posen.

18

Vend det hele godt rundt til alle æblestykker er smurt ind i sukker, kanel og citronsaft. Eller luk posen og ryst godt og hæld derefter det hele ud i et ildfast fad. Hvis du er klog, altså, ligesom min mand. Bag æblerne ved 175 grader i 15 minutter.

19

Åhhhhh, det dufter fantastisk. Og smager fantastisk. Du må ikke smage på dem nu, for går du først i gang, får du ikke stoppet igen. Nu er du advaret.

20

Efter ca. 1½ time var min dej vokset godt. Over dobbelt størrelse.

21

Ælt dejen ganske kort og rul den så ud i en rektangulær form. Det vil være en god ide at rulle den ud og så vende den over på et nyt stykke bagepapir, så det ikke hænger fast.

22

Skær strimler i hver side af dejen, men lad midterstykket være helt. Sørg for at der er lige mange strimler i hver side.

23

Fordel æblefyldet på midten af dejen.

24

Start med de to øverste strimler og løft samtidig enden af dejen op over æblerne. På den måde er de lukket inde i enden. Flet nu på skift strimlerne ind over æblerne, til du kommer til den sidste strimmel på hver side. Løft igen enden op over æblerne og flet de to strimler ind over de andre, for at holde det hele samlet. Bag den nu i ovnen ved 175 grader i 25 minutter, til den er gylden.

25

Ser den ikke fantastisk ud. Jeg garanterer dig, mit køkken duftede fantastisk på nuværende tidspunkt. Man skulle faktisk næsten tro, at jeg ved, hvad jeg laver i et køkken.

26

Mens brødet er i ovnen laver du glaseringen. Hæld ¾ dl. flormelis op i en skål og kom 5 tsk. fløde ned til det.

27

Kom også ½ tsk. vaniljeekstrakt ned i skålen og bland så det hele sammen.

28

Det ligner en rigtig lækker glasering. Kom et lille drys muskatnød i og rør det hele sammen. (Ja jeg glemte et billede af muskatnødden.)

29

Med det samme brødet er kommet ud af ovnen, begynder du at pensle glaseringen ud over. Lad den stå på en rist med bagepapir under, så det overskydende glasering kan dryppe af. Jeg havde hverken rist eller bagepapir til rådighed, så den fik lov at søbe i glaseringen. Muuuums siger jeg bare.

30

Så er der serveret æblebrød med glasering. I baggrunden kan du se min cranberry pie, æbletærte og en klat vaniljecreme.