Forberedelse: 1½ time

Tilberedning: 15 minutter

Nok til: 20 stk.


Ingredienser:

  • 50 g. gær
  • 50 g. smør
  • 5 dl. mælk
  • 1 tsk. sukker
  • 1 tsk. salt
  • 12 dl. mel
  • 1 æg
  • 2 spsk. sesamfrø

Sådan gør du:

  • Start med at smuldre gæren i en stor skål
  • Smelt smørret og kom mælken i, så det køler ned igen. Blandingen skal være håndvarm. Kom det over i skålen til gæren og rør gæren ud
  • Kom salt og sukker i skålen og rør det sammen
  • Kom melet i lidt efter lidt og rør det sammen. Når du ikke længere kan klare det med maskinen, så stik hænderne i skålen og ælt videre
  • Sæt dejen til hævning tildækket i 45 minutter et lunt sted
  • Del dejen i 20 lige store stykker, form dem til meget flade burgerboller og sæt dem til hævning igen i 30 minutter
  • Pisk ægget med en smule koldt vand og pensl bollerne
  • Drys med sesamfrø og bag dem ved 225 grader i 12-15 minutter

Freia bestilte burger med ost for et par dage siden og så måtte jeg jo i gang med at finde opskrifter. I bund og grund var det en lækker cheeseburger hun søgte efter, så det måtte jeg jo finde frem til. For at lave en rigtig burger, skulle vi selvfølgelig også lave vores egne burgerboller helt fra bunden. Det var nu faktisk meget nemt, dem kan vi godt anbefale.

1

For at lave dine egne burgerboller skal du bruge gær, smør, mælk, sukker, salt, mel, æg og sesamfrø.

2

Start med at komme 50 g. smør i en lille kasserolle og lad det begynde at smelte.

3

Tag gæren og smuldr den ned i en skål. Freia styrede gæren med hård hånd.

4

Hun fik virkelig smuldret den gær i småstykker.

5

Når smørret er smeltet og godt varm, tager du det af komfuret.

6

Hæld mælken ned i smørret, så det køles ned igen.

7

Rør det godt sammen og sørg for, at det er håndvarm. Hvis det bliver for koldt pga. mælken, så sæt den på kogepladen igen, indtil den er varm nok.

8

Hæld den håndvarme blanding over gæren og rør rundt, indtil gæren er opblødt fuldstændig.

9

Hæld 1 tsk. sukker ned i skålen.

10

Og 1 tsk. salt samme vej.

11

Tayson er meget glad for at være i køkkenet, når vi andre er der, og han er endnu mere glad for Freia, så han sørgede for at være i konstant kontakt med hende, mens hun lavede burgerbollerne. Man vænner sig hurtigt til at bevæge sig meget forsigtigt og i små skridt.

12

Kom melet i lidt af gangen, mens du rører det sammen, så længe du kan.

13

På et tidspunkt skal du have fingrene i det, det er uundgåeligt. Jeg hader at skulle have fingrene i det, det er klistret og det hænger ved og jeg er ikke skabt til at skulle have fingrene i det.

14

Da vi havde blandet 12 dl. mel i dejen kunne vi ikke få mere ind i den, så vi stoppede og lod den være. Vi satte den til hævning et lunt sted i 45 minutter.

15

Sikke den voksede på den korte tid. Vi æltede en smule mere mel ind i dejen, men det var kun en skefuld eller to.

16

Vi delte dejen i 20 lige store stykker og vi gjorde det yderst teknisk ved hjælp af en køkkenvægt og en regnemaskine. Først vejede vi hele dejen, dividerede det med 20 og så begyndte vi ellers at måle dejklumper op. Du kan også dele dem i færre klumper, for at få større burgerboller. Så skal de bare bages en smule længere.

17

Hver klump blev rullet og fladet ud, så de lignede meget flade burgerboller. Nærmest pitabrød. Dernæst blev de sat til hævning i en halv time igen.

18

Ægget piskede vi i en kop med en smule koldt vand.

19

Dernæst penslede vi alle burgerbollerne og Freia dryssede dem så fint med sesamfrø.

20

Så er vores burgerboller klar til en tur i ovnen. De skal have 12-15 minutter ved 225 grader. Vi havde to plader i på én gang og Freia konstaterede hurtigt, at den nederste plade skulle have et par minutter mere end den øverste. Og hun havde ret, de var for bløde.

21

Så er vores burgerboller klar. Nu skal de bare blive til en fuldvoksen, rigtig cheeseburger. Muuums. Okay du kan sikkert også bruge dem til en kyllingeburger eller andre former for burgere, men vores skulle altså blive til cheeseburgere.