Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning: 7 minutter
Nok til: 150 stk. ca.
Ingredienser:
- 500 g. mel
- 175 g. mørk sirup
- 125 g. blødt smør
- 200 g. brun farin
- 1 tsk. kanel
- 1½ tsk. stødt nellike
- ½ tsk. kardemomme
- 1 knsp. hjortetaksalt
- 1 æg
- Evt. halve mandler eller mandelsplitter
Sådan gør du:
- Kom alle ingredienser i en stor skål på én gang
- Stik hænderne i og ælt det hele sammen til en dej, eller sæt røremaskinen i gang med at gøre arbejdet for dig
- Læg dejen på køl i mindst en time
- Rul dejen tyndt ud, ca. 1-2 m.m., og udstik så en masse fine figurer. Eller vær kedelig og lav runde brunkager med en rund udstikker eller et glas
- Pres forsigtigt en halv mandel eller et par mandelsplitter ned i hver kage
- Bag dem ved 200 grader i 6-7 minutter
- Lad dem køle helt af, inden du pakker dem i kagedåsen
Brunkager! Findes der en større juleklassiker, must make, end brunkagen? Jeg fandt forskellige udgaver af opskriften, men i bund og grund er forskellen kun mængden af krydderierne. Og så var der en enkelt opskrift, der indeholdte pomeransskal og potaske, den hoppede jeg altså fuldstændig over denne gang. Men måske næste år, hvem ved?
Til denne klassiker skal du bruge mel, mørk sirup, brun farin, blødt smør, kanel, stødt nellike, kardemomme, hjortetaksalt og et æg. Og halve mandler eller mandelsplitter, hvis du har lyst.
Start med 500 g. mel ned i en stor skål.
Hæld derefter 175 g. mørk sirup ned i skålen. Jeg morede mig med at se siruppen leve sit helt eget liv nede i melet.
Kom derefter 125 g. blødt smør ned i skålen.
Efterfulgt af 200 g. brun farin. Mørk sirup og brun farin, nu ved jeg, hvor det har farven fra.
Kom et æg ned i skålen og tilføj 1 tsk. kanel, 1½ tsk. stødt nellike, ½ tsk. kardemomme og 1 knivspids hjortetaksalt og rør så det hele godt sammen. Jeg elsker altså min røremaskine, den gør næsten hele arbejdet for mig.
Så er vores dej klar, men sæt dejen i køleskabet en times tid, så den bliver godt kold og nemmere at arbejde med.
Rul dejen ud i ca. denne tykkelse. Vi rullede den ud til ca. 1 mm.
Og så gik Bettina, min allerbedste bagemakker i gang med at udstikke brunkagerne. Jeg har masser af udstikkere i forskellige former og figurer, men bruger dem aldrig, for de er jo til brunkagerne. Nu kom de endelig til sin ret.
Og sikke mange fine brunkager vi fik bagt. Bettina og jeg har et godt samarbejde, jeg ruller ud, hun stikker ud, sammen fjerner vi overskudsdej, hun lægger figurerne over på pladen og så gentager vi.
Se en masse fine brunkager.
Derefter kom Bettina halve mandler på hver brunkage. Du kan også bruge mandelsplitter. De ser så fine ud.
Vores bageweekend var en ganske stor udfordring for min lille hund. Sidst år, var han kun en lille klump, i år er han stor nok til at kunne sidde og se, alt hvad vi foretager os. Og vi blev nøje overvåget. Særligt når pladerne kom ud af ovnen, blev sat på spisebordet til afkøling og Claus prøvesmagte. Bare rolig, Tayson fik så rigeligt sin del og det var nærmest livsfarligt at være i stuen sammen med ham om aftenen. Han er særligt vild med pebernødderne og brunkagerne, men hans tarmsystem tåler det vist knap så godt.
Kagerne skal bages i 6-7 minutter ved 200 grader. Hold øje med dem, de brankes hurtigt. Og der skal ikke lugte brunt og brændt i et julebagekøkken, uanset hver julesangen påstår.
Så fine ser vores brunkager ud, omgiver af alle deres venner.
Så er der serveret julebag fra en hel julebageweekend. Puha, det er hårdt at være lille hund nu. Han tigger ikke. Han tager heller ikke selv. Men hovedet kan være særligt tungt at holde oppe, når sådan et fad står på sofabordet, så han kan blive nødt til at lægge hovedet ned på bordet (selvom han ved jeg ikke vil have det), så man ihærdigt kan overvåge fadet på meget nært hold. Og samtidig kan man indsnuse alle lækkerierne. Men han rører dem ikke, selv ikke når vi lader dem stå fremme på bordet natten over. Dygtig dreng, småkage som belønning.