Forberedelse: 25 minutter (+12-24 timer i køleskabet)

Tilberedning: 4 timer

Nok til: 4 personer


Ingredienser: Rå ben til 4 personer

Rub:

  • 2 spsk. brun farin
  • ½ tsk. oregano
  • ½ tsk. rosmarin
  • 1 tsk. løgpulver
  • 1½ tsk. hvidløgspulver
  • 1 spsk. røget paprika
  • 1 tsk. pepperoncini flager
  • Salt

Barbecuesauce:

  • 2½ dl. ketchup
  • ¾ dl. æblecidereddike
  • 2 spsk. lys muscovadosukker
  • 4 tsk. worcestershire sauce
  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk. sirup
  • ½ tsk. hvidløgspulver

Sådan gør du:

  • Start med at blande alle tingene til rubben sammen
  • Find benene frem, sørg for at fjerne hinden på bagsiden, hvis der er en sådan. Fordel rubben grundigt ud over benene og læg dem i et fad, dæk dem til og sæt dem i køleskabet i 12-24 timer for at trække
  • Tænd grillen op på 100 grader og sæt benene i holderen. Lad dem få ca. 4 timer på grillen ved de 100 grader
  • Bland ingredienserne til saucen sammen i en lille kasserolle og lad det småkoge et par minutter
  • Kom godt med sauce ud over benene, når der er mellem en halv og en hel time tilbage. Pensl dem eventuelt et par gange, hvis du synes du har sauce nok til det
  • Server benene med præcis hvad der passer dig, vi kan anbefale baconmajs

I mit hus har vi en ½-års regel. Den gælder ikke for højtids-dekorationer, men stort set alt andet er omfattet af ½-års reglen. Reglen betyder, at ting, der ikke er brugt indenfor det seneste halve år, ryger ud, for hvis det ikke er brugt, betyder det nok, at vi ikke har brug for det. Men ind i mellem falder vi også over ting, som vi ikke vil af med, og så må vi jo skynde os, at få det brugt, så levetiden forlænges med et halvt år. Det var tilfældet med vores rib rack til grillen. Hvis jeg skal være helt ærligt, tror jeg, der var gået langt over et halvt år, inden jeg opdagede, at dens eksistensberettigelse var i fare, så det var også vigtigt, at vi lavede noget, der bare var rigtigt rigtig godt. Så det gjorde vi.

Først lavede min dygtige mand en god rub. Han læste forskellige opskrifter på rubs og blandede så sin egen ud fra vores smag og ønsker. Vores rub består af brun farin, oregano, rosmarin, løgpulver, hvidløgspulver, røget paprika, pepperoncini og salt.

Vi starter med 2 spsk. brun farin. Brun farin giver sødme og en brændt glasering, der er helt fantastisk.

Dernæst kom han ½ tsk. oregano ned i skålen.

Og ½ tsk. rosmarin. Er det for resten ikke en sød skål? Jeg elsker min Anders And skål, den bruges til enormt mange ting, for den har altid den helt rigtige størrelse.

Nå videre, han kom også 1 tsk. løgpulver ned i blandingen.

Og 1½ tsk. hvidløgspulver. Vi er glade for hvidløg.

Han tog 1 spsk. røget paprika, fordi vi elsker paprika og røgsmagen den giver.

Der kom også 1 tsk. pepperoncini flager ned i blandingen, for vi kan også godt lide, at tingene er lidt hotte.

Og til sidst kværnede han en god omgang salt ned i skålen. Og så blev det hele ellers blandet godt og grundigt sammen.

Så finder vi vores ribs klar. Jeg fandt en god stor pakke ben, masser af køb og masser af lækkerhed.

Læg benene ud på et skærebræt, sørg for, at der ikke er en hinde på bagsiden.

Og så handler det om at få fordelt rubben grundigt ud over kødet. Gnub det godt ind.

Se hvor lækkert, man kan se krydderurterne og saltet og den brune farin og paprikaen og mums. Lad dem lægge i køleskabet i minimum 12 timer, men gerne natten over.

Derefter kom de på grillen ved ca. 100 grader i omkring 4 timer. Ja vi snød og brugte gasgrillen denne gang, vi kunne også have brugt rygeovnen eller kulgrillen, men denne gang brugte vi altså gasgrillen.

Så kom vi til vores barbecuesauce. Den kan du stå og lave i ro og mag, mens benene er på grillen. Du skal bruge ketchup, æblecidereddike, lys muscovadosukker, worcestershire sauce (er jeg den eneste der har svært ved at udtale det?), honning, lys sirup og hvidløgspulver.

Start med at kaste 2½ dl. ketchup ned i en lille kasserolle. Husk altid at bruge Beauvais, det er den eneste rigtige ketchup i verden.

Tag dernæst ¾ dl. æblecideredddike og hæld ned i kasserollen.

Kom 2 spsk. lys muscovadosukker ned i kasserollen.

Hæld 4 tsk. worcestershire sauce ned i kasserollen. Hvad skal det der ”shire” til for, man udtaler det jo åbenbart ikke?

Hæld 1 spsk. honning ned i kasserollen. Brug flydende honning, det er nemmest, synes jeg i hvert fald.

Der skal også 1 spsk. lys sirup ned i blandingen.

Og til sidst ½ tsk. hvidløgspulver.

Rør det hele godt sammen og lad det småkoge et par minutter, inden du tager det af varmen.

Kom godt med barbecuesauce på benene den sidste halve til hele time af grilltiden.

Så er vores ben klar, ser de ikke bare helt fantastiske ud?

Så er der serveret, spicy ribs med baconmajs og twice baked potatos. Vi lever skisme godt her i huset. Jeg lover dig, det smagte af meget mere. Næste gang laver jeg dobbelt så meget kød. I mellemtiden har jeg nu reddet vores rib rack for det næste halve år. Der er vist også en pizzasten et sted, der endnu ikke har prøvet at være ude af kassen.