Forberedelse: 20 minutter + et døgn

Tilberedning: 1½ time

Nok til: 20 personer


Ingredienser:

  • 75 g. smuttede mandler
  • 100 g. cocktailbær
  • 125 g. rosiner
  • 100 g. kandiseret appelsinskal
  • 100 g. sukat
  • Skal af 1 citron
  • Skal af 1 appelsin
  • 2½ dl. mørk rom
  • 300 g. sukker
  • 250 g. blødt smør
  • 8 æg
  • 500 g. mel
  • ½ tsk. kanel
  • ½ tsk. stødt nelliker
  • ½ tsk. stødt muskat

Sådan gør du:

  • Start dagen i forvejen
  • Hak cocktailbær og mandler groft
  • Kom rosiner, cocktailbær, mandler, kandiseret appelsinskal, sukat, skal af citron og appelsin og rom i en skål og dæk det til. Lad det trække i et døgn
  • Rør i det en gang eller to det næste døgns tid
  • På dag to laves dejen
  • Start med at piske smør og sukker sammen
  • Rør et æg i af gangen og pisk mellem hvert æg
  • Tilføj mel, kanel, nelliker og muskat og rør det sammen igen
  • Hæld overskydende rom fra frugtblandingen og vend frugtblandingen i dejen
  • Hæld det hele i en smurt form og bag kagen ved 170 grader i 1½ time
  • Tjek for hver halve time, om den er ved at blive for mørk på overfladen, i så fald dæk den til med sølvpapir
  • Lad den køle lidt af, inden du vender den ud på en tallerken
  • Lad den køle helt af og drys derefter med flormelis

At lave mad og kager og drive den her hjemmeside er ikke min hovedbeskæftigelse. Det er faktisk ikke engang min bibeskæftigelse. Det er bare en lille hobby, jeg har (efter pres fra flere familiemedlemmer), og jeg nyder at dele opskrifter med jer, som jeg har afprøvet og testet og ved virker og fungerer. Eneste undtagelse er faktisk ofte kagerne, da jeg sjældent selv smager på dem. Det lader jeg Claus og børnene og familien og ofte også hundene om. Og hvis de er glade og tilfredse, så bliver opskrifterne delt med jer herinde.

Den anden aften læste jeg en historie med Anders And og Onkel Joakim og opfindelsen af den første panatone, og min ide var egentlig at prøve at lave sådan en i år (ja, jeg læser tegneserier, når jeg skal sove, det er der intet galt i). Men i forbindelse med min hovedbeskæftigelse var jeg til møde på Møltrup Optagelseshjem i starten af ugen. De har to skønne cafeer i Aulum og Vildbjerg og lige i mandags var det lederen af cafeen i Aulum, Susanne, jeg var til møde med. Hun spurgte efter, om der kom juleopskrifter ind på hjemmesiden snart, og så kom vi jo til at sidde og snakke lidt om mad og kager. Hun spurgte, om ikke jeg kunne have lyst at prøve at lave engelsk plumkage, for hun kunne godt tænke sig en god opskrift på plumkage pyntet fint med flormelis. Jeg kan godt lide at gøre folk glade og engelsk plumkage er jo også en frugtkage ligesom panatone. Så jeg skiftede retning og må jo så prøve panatone næste år.

Så ind og søge efter plumkageopskrifter, og jeg fandt en fin, men meget lang opskrift fra butikken Meny. Men da jeg jo også er i gang med at afprøve opskrifter fra mine gamle kogebøger, måtte jeg jo lige tjekke, om ikke også Frk. Jensen anno 1912 skulle have en opskrift. Jo sørme så, der var også en. Der slet ikke lignede opskriften fra 2018.

Så naturligvis var jeg nødt til at afprøve begge opskrifter, så Susanne kan få den absolut bedste udgave af en plumkage.

Vi starter med 2018. Vær forberedt på, at du skal gå i gang et døgn før du skal bage den.


På dag 1 starter vi med frugtfyldet. Vi skal bruge mandler, cocktailbær, rosiner, kandiseret appelsinskal, sukat, skal fra en citron og skal fra en appelsin og så noget mørk rom.
Det her er absolut ikke en kage, jeg tænker, jeg behøver at smage.


Tag cocktailbærrene og hak dem lidt groft. Det er dælme noget klistret stads.


Smut mandlerne (eller køb nogle færdigsmuttede) og hak dem lidt groft.


Så finder du en skål frem og kommer rosinerne deri.


Og så følger du efter med cocktailbær, sukat, kandiseret appelsinskal, mandler og revet skal fra citron og appelsin.


Hæld mørkt rom over. Jeg brugte ca. 2½ dl., men det behøver ikke skulle dække frugtblandingen.


Vend det hele godt rundt og stil det tildækket på køkkenbordet det næste døgn. Så er du allerede godt i gang.
Et lille tip, lad være med at snuse til det, bare hold vejret og vend det rundt en gang eller to i løbet af det næste døgn.


På dag to går vi så i gang med selve kagen. Vi skal her bruge mel, sukker, blødt smør, æg, kanel, nelliker og muskatnød. Og vores frugtblanding.


Først pisker du sukker og blødt smør godt sammen.


Så tilføjer du æggene, et æg af gangen og pisk godt sammen mellem hvert æg. Så er 8 æg altså pludselig ret mange æg og jeg var fristet til at smække to i af gangen og så piske. Men tænk nu hvis kagen smagte af pommern til, var det så pga. æggene eller ?


Det er meget flydende efter æg nr. 8 og jeg var noget i tvivl om, om det her kunne blive til en ordentlig dej.


Men nu stoler vi på at MADarbejderne ved Meny ved hvad de laver. Så i med mel, kanel, muskat og nelliker og så rører vi det hele sammen.


Og sørme, det blev jo til en rigtig dej.


Min frugtblanding valgte jeg at smide i et dørslag (en si) og si det overskydende rom fra. Mest fordi jeg har brugt mere rom end den oprindelige opskrift sagde, men jeg tænkte, at det var nødvendigt, ellers ville jeg skulle vende det en gang i timen, for at være sikker på at alt fik suget rom til sig.
men altså i med frugtblandingen og så vender vi det hele sammen. Det ser jo både farverigt og flot ud. Og nærmest også sundt ud.


Så er dejen klar til at komme i formen og så i ovnen.


Nu har jeg ikke randforme med fint mønster, men det ønsker jeg mig bestemt meget. Jeg er bare for nærig til at betale så mange penge for en form. Men på et tidspunkt må jeg jo nok give mig, især hvis jeg har tænkt mig at skulle til at lave plumkager og panatone jævnligt.
Jeg smurte min helt almindelige, kedelige randform og dumpede dejen i skefuld for skefuld. Den er lidt tyk og tung, så den er ikke sådan lige til at hælde over.

Kagen kom i ovnen ved 170 grader i 1½ time. Efter den første halve time valgte jeg at dække den til med sølvpapir, den begyndte at blive lige hurtigt nok brun, syntes jeg.

Den fik lov at stå og køle af mens jeg lavede jødekager, og så blev den vendt ud på et kagefad, så den kunne stå og køle helt af inden eftermiddagskaffen.

Da begge børn var hjemme i denne weekend, skulle der hygges med eftermiddagskaffe. Det havde hele familien fortjent efter at kunne gå og dufte julekager hele dagen.

Så jeg dækkede op med min fine røde juledug (Blå Kors Genbrug i Herning, 10 kr.), mit fine Disney juleservice fra Firkløveren og et bredt udvalg af alle julekagerne, jeg har bagt hidtil. Forrest på bordet står plumkagen anno 2018 og lige bagved står plumkagen anno 1912.


Den ser da festlig og fin ud med alle farverne i frugtfyldet. Claus giver kagen karakteren 3 ud af 5 mulige. Så den er altså middel, efter hans mening. Du skal ikke spørge mig, jeg smagte den ikke, jeg er ret sikker på, jeg ikke kan lide den.

Ja det gik altså så stærkt, at jeg ikke nåede at tage et billede af kagen, før der var taget af den. Jeg strøede flormelis ud over kagen med en lille si, så den ser fin og snedækket ud. Jeg gør mig ikke i mønstre og sådan noget. Her er der taget to stykker af kagen. Jeg tænker godt der kan blive til yderligere 18-20 mennesker endnu. Det ender med at være ”kagen der ikke ville dø”.