Forberedelse: 15 minutter
Tilberedning: 20-30 minutter
Nok til: 2 personer


Ingredienser:

  • 3 store eller 6-7 små sweet potatos
  • 1 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. smeltet smør
  • ½ tsk. hvidløgssalt
  • ½ tsk. Herbes de Provence
  • 4 spsk. revet parmesan
  • 2 tsk. presset hvidløg
  • Timian

Sådan gør du:

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Kom skiverne op i en pose
  • Kom olivenolie, smør, hvidløgssalt, Herbes de Provence, parmesan og hvidløg ned i posen til skiverne
  • Luk posen og ryst det hele rigtig godt sammen
  • Tag skiverne op af posenog sæt dem på højkant i et ildfast fad
  • Drys med lidt mere parmesan og timian og måske et drys peber
  • Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter

Vi har her på gården for nyligt set lyset i sweet potatos. Det er ikke lykkedes os at dyrke nogen selv i år, men mon ikke vi prøver igen på et senere tidspunkt. Indtil da kan de da heldigvis købes i de fleste større supermarkeder. Det første du skal vide om sweet potatos er, at det ikke er en kartoffel. Det næste du skal lære er, at de er sundere end kartofler. Og så smager de hamrende godt både som fritter, som suppe og i fad som her.
Lige præcis denne ret fik vi så sent som i går aftes. Og den kommer uden tvivl til at vende tilbage flere gange hen over vinteren.

Du skal bruge søde kartofler (der jo ikke er en kartoffel), smør, hvidløgssalt, frisk hvidløg, olivenolie, Herbes de Provence, timian og parmesan.

Start med at skrælle kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Jeg bruger et mandolinjern, om end det altid er med risiko for at miste en halv finger, når jeg bruger sådan et redskab.

Smid de skivede kartofler ned i en pose.

Tilføj så 1 spsk. olivenolie.

Og 2 spsk. smeltet smør. Jeg smed smøret i en lille skål og satte det i ovnen, der var i gang med at forvarme. Det synes jeg er lidt smart, hvis jeg selv skal sige det.
Kom også ½ tsk. hvidløgssalt ned i posen.

Og ½ tsk. Herbes de Provence.

Kom 4 spsk. friskrevet parmesan ned i posen. Der må gerne være lidt top på de skefulde, hvis du spørger mig.

Og så skal vi lige have lidt ekstra hvidløg i form af 2 tsk. presset hvidløg. Hvis du ikke er til hvidløg, så brug almindelig salt og spring over det pressede hvidløg.

Så er det hele samlet i en pose.

Sæt klemme på posen og ryst det hele super godt sammen, til alle kartoffelskiver er smurt ind i olie, smør, salt, krydderier, parmesan og hvidløg.

Tag så kartoflerne ud af posen og sæt dem på højkant i et ildfast fad. De må gerne stå lidt tæt.

Drys med lidt mer parmesan, timian og måske et enkelt skud peber. Og sæt så hele herligheden i ovnen ved 200 grader i 20 til 30 minutter. Hvis kartoflerne har været små og mange, så kan du nøjes med ca. 20 minutter. Var de kæmpe store, så giv dem ca. 30 minutter.

Så er der møre og lækre søde kartofler med hvidløg og parmesan klar.

Ser de ikke gode ud?

Så er der serveret, lækre og sunde sweet potatos, denne gang med kylling. Det kunne også have været som tilbehør til svinemørbrad eller som et alternativ til hasselbagte kartofler. Det bedste er, at de er møre, de smager fantastisk og de mætter hamrende godt.