Forberedelse: ca. 15 minutter
Hævetid: I alt 2½ timer
Tilberedning: ca. 15 minutter
Nok til: 12 personer
Ingredienser:
- 25 g. gær
- 2 dl. lunkent vand
- 1 tsk. flydende honning
- 2 spsk. olivenolie
- 1 tsk. groft salt
- 375 g. hvedemel
- 3 spsk. olivenolie
- 50 g. smør
- 4-8 fed hvidløg
- 1 håndfuld frisk persille
Sådan gør du:
- Start med at smuldre gæren (eller gæret) ned i en skål. Hæld honning og vand ned i skålen og rør det godt rundt, til alt gær er opløst
- Tilføj salt og olivenolie og rør det sammen, hvorefter du kan begynde at blande melet i. Hæld en smule i af gangen og lad håndmixeren gøre arbejdet. Eller røremaskinen, what ever floats your boat
- Når du har tilføjet alt mel og ikke længere kan klare dig med håndmixer eller røremaskine, hælder du blandingen ud på bordet, og ælter det godt sammen
- Sæt dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1½ time, hvorefter du ruller den ud på bordet og skærer den i lange strimler
- Rul hver strimmel til en pølse og bind en knude. Hvis enderne er lange, så stop dem ind under knuden, når du sætter den på bagepladen
- Når alle knuder er bundet, sætter du dem tildækket til hævning igen i 1 time
- Du bager herefter en plade af gangen i ovnen ved 200 grader. Brug over-undervarme
- Mens brødene bages, smelter du smør og olivenolie i en gryde, presser hvidløgene ned i gryden og hælder den hakkede persille ned, hvorefter du blander det hele sammen
- Så snart brødene kommer ud af ovnen, lægger du dem i en skål, hælder smør-persille-hvidløgsblandingen over, rører rundt og sætter brødene tilbage på pladen for at tørre og køle af
Brødene kan fryses eller spises straks og med det samme, gerne med smør.
I 2013 fik jeg en ny kogebog i fødselsdagsgave af min svigerinde og svoger. Bogen hedder Newyorker by heart af Birthe Lynggaard og har en god blanding af forskellige lækre amerikanske opskrifter. I 2014 kastede jeg mig over opskriften på hendes hvidløgsbrød og hold da op! Mit hus duftede skønt af hvidløg i flere timer bagefter og det var en kamp for mig, ikke at smovse dem alle i mig med det samme. Men ak de skulle bruges som kuvertbrød til Thanksgiving dagen efter, så jeg måtte dy mig og pænt pakke dem i poser, da de var kølet af. Det afholdt mig dog ikke fra at dele flere billeder af dem på facebook, lidt for at vise de lækre brød frem men ligeså meget for at drille alle mine venner på facebook. Ja jeg er ikke blevet mere moden end et børnehavebarn, der står med et nyt stykke legetøj, som de andre ikke må lege med. Jeg kan for øvrigt fortælle, at brødene var præcis så lækre som de så ud og duftede.
Du er simpelthen nød til at lave disse brød, og gerne i dobbeltportion, så du kan gemme nogle i fryseren.
Først skal du tage en pakke gær. Du skal kun bruge 25 gram, altså en halv pakke gær, men da jeg lavede dobbelt portion, brugte jeg hele pakken.
Så tager du 2 dl. lunkent vand. Husk igen at jeg lavede dobbelt portion her, så jeg har 4 dl.
Så skal du bruge flydende honning. Her er altså ingen regler, jeg brugte det jeg havde stående i skabet.
Ganske almindelig olivenolie.
Groft salt og her dobler jeg mængden i forhold til den oprindelige opskrift, for jeg kan godt lide at brødet er lidt ekstra salt.
Du skal bruge hvedemel og eftersom jeg ikke er særlig klog på hvedemel, så tager jeg altid det billigste. Brødene kan selvfølgelig laves med alle mulige forskellige slags mel, hvilket giver en hel ny verden af det her brød i forskellige udgaver.
Lidt senere skal du bruge smør. Jeg er nok lidt fin på den her, men jeg foretrækker Lurpak, når jeg bager.
Du skal også bruge hvidløg senere.
Og du skal bruge godt med frisk persille senere.
Først starter du med at smuldre gæren ned i en skål.
Så hælder du 1 tsk. flydende honning i skålen, eller 2 tsk. hvis du dobler opskriften som jeg gjorde.
Så tilføjer du det lunkne vand.
Rør det hele godt sammen, til alt gær er opløst. (Hedder det gæren eller gæret?, Jeg endte med at omformulere sætningen, simpelthen fordi jeg ikke ved det.)
Tilføj nu 1 tsk. salt, eller 2 tsk. hvis du dobler som mig. Opskriften siger ½ tsk. pr. portion, men som sagt kan jeg godt lide mit brød lidt salt.
Tilføj dernæst 2 spsk. olivenolie.
Og begynd så at blande 375 g. hvedemel i blandingen.
Bland melet i lidt efter lidt og rør det godt sammen.
Bliv ved til din håndmixer begynder at få svært ved at køre rundt.
Hæld derefter blandingen ud på bordet og ælt det hele godt sammen. Læg mærke til det fine Tupperware dejunderlag jeg har. Jeg stod imod meget længe, men til sidst bukkede jeg under for presset ved et Tupperware party og købte deres dejunderlag. Og jeg elsker det. Især fordi jeg har et køkkenbord af træ, hvilket kan gøre det svært at arbejde med dej. Men mit elskede underlag klarer alle problemer. Nå lad os komme videre her.
Læg dejen tilbage i skålen og lad den hæve i 1½ time et lunt sted.
Se hvor fin dejen så ud efter 1½ time. Husk igen jeg har lavet en dobbeltportion her, så der er en del dej.
Rul dejen ud i en firkant, ca. et par millimeter tyk. Jeg sjussede mig frem her, så jeg har ingen magisk formel til tykkelse.
Skær dejen i strimler med en kniv eller pizzaskærer. Jeg får ca. 12 strimler ud af hver portion dej.
Rul hver strimmel til en fin pølse. Det er nogle år siden jeg sidst har rullet dej til pølser, så jeg er lidt ude af træning. Det virker som noget man kun gjorde, da man var barn.
Bind en knude af hver stykke dej, og hvis enderne er lange nok, så stik dem ind under knuden, når du sætter den på bagepladen. Når du har bundet knuder på alle dejstykkerne, sætter du dem til hævning igen i en time et lunt sted.
Sæt knuderne i ovnen ved 200 grader i 15 minutter. Det må ikke være varmluft, jeg brugte over/undervarme i stedet. Hvis du laver en dobbelt portion, så husk kun at bage en plade af gangen. I mens de bager, lægger du 50 gram smør i en gryde.
Dernæst hælder du 3 spsk. olivenolie i gryden.
Lad det smelte sammen og begynde at boble svagt inden du tager gryden af varmen.
Pil 4-8 fed hvidløg. Jeg elsker hvidløgsbrød, så jeg brugte rigeligt med hvidløgsfed.
Tag dernæst ca. 1 håndfuld frisk persille. Jeg plejer at putte det ned i en kop og klippe løs med en saks, til det er hakket i småstykker, fordi 1: jeg har ikke en persillehakker og 2: jeg gider ikke hakke det på et skærebræt.
Hæld persillen og pres hvidløgene ned i smørblandingen og sæt det til side.
Så snart brødene kommer ud af ovnen, lægger du dem ned i en skål.
Dernæst hælder du smør-persille-hvidløgsblandingen over brødene og rører dem forsigtigt rundt.
Sæt dem tilbage på en bageplade og lad dem tørre og køle af. Hvis du synes der er enkelte brød, der mangler hvidløg, så tag en lille ske og hæld lidt ekstra over fra skålen. Hvis du laver to plader brød, kan du sætte den næste portion smør-persille-hvidløgsblanding i gang, mens de er i ovnen.
De færdige brød ser frygtelig lækre ud. Så snart de er fuldstændig kølet af, kan du lægge dem i fryseposer og fryse dem til en anden dag. Når du skal bruge dem, kan de hurtigt varmes op i ovnen ved ca. 175 grader.
You must be logged in to post a comment.