Forberedelse: 12 minutter

Tilberedning: 8 minutter

Nok til: 2 personer


Ingredienser:

  • Et stort ciabattabrød
  • Den ægte Bornholmersennep, den originale, eller hvad du nu lige finder, at spændende sennep
  • Port Salut, revet cheddar, eller hvad din ostelyst kræver i dag
  • Lufttørret skinke af en hvilken som helst slags
  • 1 rød peberfrugt
  • Frisk basilikum
  • Olivenolie

Sådan gør du:

  • Start med at sætte en grillpande på komfuret, hæld 2-3 spsk. olivenolie på panden og sæt fuld blus under
  • Rens peberfrugten, skær den i tynde skiver, smid den på panden, når olien er varm. Husk at røre rundt ind i mellem
  • Halver brødet, flæk det på langs og smør det med rigeligt sennep. Gerne en stor spiseskefuld sennep med top til hver skive brød
  • Læg godt med ost på, rigeligt med basilikumblade på underne, 4-6 skiver skinke på hver under og når peberfrugten er stegt bløde og begynder at få små sorte pletter, fordeles de ud over skinken
  • Læg overdelen på paninien
  • Sæt panden tilbage på komfuret, skru ned på middellav varme, hæld 2-3 spsk. olivenolie på panden igen og læg de to paninier på panden
  • Sæt en stor gryde fyldt med vand ovenpå paninierne
  • Lad dem stege i ca. 4 minutter og vend dem så. Hæld yderligere 2 spsk. olivenolie på panden og sæt gryden tilbage på brødene
  • Steg i yderligere 4 minutter og så er de klar til servering
  • Jeg anbefaler, at du bruger grillbestik, det er lidt nemmere

Én gang om året tager vi i Djurs Sommerland med børnene. Vi har hvert år vores mc-klubkammerat Kinder og hans kæreste Jelena med. Og hvert år kræver Kinder, at vi laver panini med to forskellige slags fyld til frokosten. Vi laver dem dagen i forvejen, skærer dem i halve, pakker dem og på selve dagen varmer vi dem på en af grillerne i sommerlandet. Både børnene og de voksne elsker paninierne, også selvom de faktisk indeholder ting, som børnene slet ikke kan lide. Og når jeg siger børnene, så omfatter det også Kinder, sagt med kærlighed.

Kinder er den yngste af vores klubmedlemmer, han er samtidig papbarn/barn af vores formand og dennes kone. Jeg ser ham som en ekstra lillebror og jeg holder meget af ham. Vi blev klubmedlemmer kort efter hinanden, der er kun to år imellem os og jeg tror det er derfor, jeg ser ham som min lillebror. Så når Kinder så inderligt beder om, at vi laver panini til vores årlige tur til Djurs Sommerland, så nænner jeg ikke at sige nej. Jeg vil jo gerne gøre lillebror Kinder glad.

Opskriften fandt vi første gang i en Weber kogebog og har siden fundet flere forskellige, bl.a. på The Pioneer Woman’s hjemmeside. Og så er vi begyndt selv at eksperimentere, mikse og matche som det passer os og laver den nu altid ud fra hukommelse og lyst.

Her får du det, vi kalder for standardudgaven. Det er samtidig den ene af de to udgaver, vi altid har med i Djurs Sommerland.

1

De meget enkle og få ingredienser er: Basilikum, rød peberfrugt, ost, lufttørret skinke, sennep og et stort ciabattabrød. Så enkelt kan det være at lave en fantastisk lækker frokost eller aftensmad på mindre end en halv time.

2

Sæt en grillpande på fuld blus og hæld godt med olivenolie på. Hvis ikke du har en grillpande, kan du sikkert også bruge en almindelig pande, men det har jeg aldrig selv prøvet. Faktisk er den oprindelige opskrift beregnet til kuglegrill, men det er ligesom om, det er lidt rigeligt at starte en kulgrill op, for at lave to panini.

3

Rens peberfrugten for kerner og hvid membran, skær den i meget tynde skiver, vi snakker 1-2 mm. tykke, ikke mere.

4

Når olien er varm, smider du peberfrugten på panden og lader den passe sig selv, men du gør resten klar.

5

Tag nu ciabattabrødet frem. Vi bruger altid den billigste slags brød fra Bilka, Netto, Brugsen, Rema1000 o.l. Den er god lang, og der er rigeligt til to mennesker i et brød. Gå efter et brød, der er nogenlunde lige tyk over det hele og er ca. lige bred i enderne og i midten. Det gør det nemmest at arbejde med.

6

Skær først brødet over på midten og flæk det dernæst.

7

Så skal der bruges sennep. Og inden du vælger at springe over dette trin skal du vide tre ting. Jeg hader sennep. Mine papbørn hader sennep. Min ekstra lillebror Kinder hader sennep. Og vi spiser alle denne panini med vellyst og glæde. Vi har brugt mange forskellige sennepper gennem tiden, men den her, Den ægte Bornholmersennep Den originale, er klart den bedste. Men hav det skægt og prøv nogle forskellige, vi har brugt mjødsennep, cognacsennep osv. Dijonsennep er ikke min favorit i denne sammenhæng. Men den passer i en anden panini, jeg skal vise dig en anden dag.

Start med at smøre alle fire stykker brød med sennep og vær generøs. Jeg bruger en stor spiseskefuld med top til hver skive brød.

8

Så skal der ost på alle skiver. Min favorit er Port Salut – som jeg åbenbart ikke udtaler rigtigt, min storebror og svoger er i hvert fald ved at dø af grin, hver gang jeg siger navnet på den. Du kan bruge mange forskellige slags oste, du kan bruge revet ost, cheddarost, jalapeñoost osv. Eksperimenter og hav det skægt. Der er meget mere ost derude, end du regner med.

9

På underne (eller hvad det nu hedder, hvor du kommer fra) dækker du osten med friske basilikumblade. De gør hele forskellen, vi har prøvet at bruge tørret basilikum, men det er bare ikke rigtig det samme. Vi køber ind i mellem en af de store potter basilikum i Bilka og sætter den i en potte i køkkenet. Hvis du husker at vande den rigeligt og ofte, samt dreje den ind i mellem, kan du faktisk få basilikummen til at holde i flere måneder.

10

Endnu et område hvor du kan eksperimentere er med skinken. Du kan bruge en af de meget røgede schwarzwalder skinker eller en mildere lufttørret skinke, se hvad butikkerne har, og prøv dig frem. Jeg bruger 5-6 tynde skiver pr. panini, men hvis jeg bruger schwarzwalderskinke bruger jeg kun fire, for de er lidt tykkere og mere kraftige i smagen. Sørg for at bukke enderne op, så der ikke hænger skinke ud over kanten, og pres så kødet ned, så det holder på osten og basilikumbladene.

11

Mens du har gjort paninierne klar, har du selvfølgelig vendt peberfrugterne undervejs og holdt øje med dem. Glemte jeg at sige det? Så håber jeg, du er en af de mennesker, der læser en opskrift igennem inden du starter, eller en af de mennesker, der selv kan regne ud, at der skal røres lidt i panden ind i mellem, så peberfrugterne ikke bliver brændte. Hvis ikke du er en af de to slags mennesker, så er jeg ked af det, men så er dine peberfrugter formentlig noget sorte på den ene side nu.

12

Fordel peberfrugten ud over sandwichen og spred det ud med fingrene, men pas på, de kan være lidt varme.

Sæt panden tilbage på komfuret og skru ned til middellav varme. Mit komfur går op til 9 og jeg plejer at skrue ned til 4-5.

13

Sådan ser vores panini nu ud, altså når du har lagt overen på. For resten så er rækkefølgen af basilikumblade, peberfrugt og skinke rimelig ligegyldig, så hvis du synes det er nemmere i en anden rækkefølge, så gør du bare det. Men husk sennep først!

14

Kom godt med olie på panden igen, læg de to paninier på og sæt en stor gryde fyldt med vand ovenpå. Hvis du har en grillpande, som den her, så passer den lige nøjagtig til to panini. Pres gryden lidt ned ind i mellem og steg dem i ca. 4 minutter.

15

Tag gryden af (døh) og vend paninierne. De skal være blevet gyldne og stribede, men ikke brændte. Husk at komme godt med olivenolie på panden igen, sæt gryden tilbage på paninierne og giv dem ca. 4 minutter på den anden side. Pres lidt ned på gryden ind i mellem.

16

Look, it’s magic, it’s yummy. Her har jeg skåret den ene panini over på midten så du kan se, hvor lækre de er inden i. Her er lige nøjagtig nok til, at jeg bliver pænt mæt. Og min mand bliver pænt mæt af hans panini, der ligger på den anden tallerken, du ikke kan se her. Når du har fået øvelsen, kan du lave sådan to panini på ca. 20 minutter. Se det er fast food, når det er bedst.


1 thought on “Panini originale”