Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 35 minutter

Nok til: 4 personer


Ingredienser:

  • 2 tærtedeje
  • Andekød i tern, ca. en halv liter
  • 3 store kartofler i tern
  • 1 løg i tern
  • 2-3 gulerødder i tern
  • 5 stængler bladselleri i tern
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2 spsk. mel
  • ½ l. bouillon, kylling, and eller grøntsag
  • Salt og peber
  • Cayennepeber
  • 1½ dl. frosne ærter

Sådan gør du:

  • Start med at lægge den ene tærtedej ned i din tærteform og sæt den til side
  • Varm olivenolien op i en stor gryde over medium varme
  • Tilføj gulerødder, løg, kartofler, bladselleri og pressede hvidløg og lad det simre i 10-12 minutter
  • Kom melet ved og rør det godt sammen
  • Hæld derefter bouillonen ved og lad det komme i kog. Lad det simre i ca. 5 minutter
  • Tilføj anden, salt og peber og lidt cayennepeber
  • Kom til sidst ærterne op i og hæld så hele herligheden over i tærteformen
  • Læg den anden tærtedej over som låg, klem kanterne sammen, snit små damphuller i toppen og sæt den i ovnen ved 175 grader i 35 minutter

Det er ikke så frygtelig længe siden, at det var Mortens Aften. Og lige om lidt er det juleaften. De to aftener på året, hvor anden virkelig er i centrum i mange hjem.

Og jeg fik da også en voldsom lyst til and, der lige omkring Mortens Aften. Altså ikke på selve aftenen, for der var jeg ikke hjemme, jeg var naturligvis ude at træne. Men et par dage efter fik vi anden. Og for dælen, hvor er det altså godt. Problemet er bare, at når vi kun er to mennesker herhjemme, uanset hvor meget vi sviner med det, så er der altså and til overs. Hele bryststykket stod stadig og kiggede på os og hvad gør man så?

Her i huset delte vi bryststykket i to, frøs den ene halvdel og lavede duck pot pie af den anden. Sige lige det hurtigt tre gange i streg, ha ha.

Så hvis du allerede nu ved, at du kommer til at have and til overs efter juleaften, så var her måske en ide til resterne.

For Claus og mig betyder det, at sådan en and, kan give os aftensmad til 5 aftener. Først en aften med andelår og vinger, kartofler og det hele. En portion duck pot pie rækker til to aftener for os og eftersom der stadig er et halvt bryst i fryseren, så er der til yderligere to gange aftensmad til os. Det er jo faktisk helt økonomisk.

Så vi skal bruge flg.: Rester af and, tærtedeje, kartofler, løg, gulerødder, bladselleri, ærter, hvidløg, olivenolie, mel, bouillonterninger, cayennepeber, salt og peber.

Start med at komme den ene tærtedej ned i din tærteform. Så langt så godt.

Kom olivenolien i en lidt stor gryde og lad det varme op over middel varme.

Tilføj så gulerødder i små tern, kartofler i tern, løg i tern og bladselleri i små tern. Og nyd duften.

Tilføj også de pressede hvidløg. Jeg brugte helt sikkert flere hvidløg, end opskriften angav, men vi elsker hvidløg, så tilpas mængden efter jeres smag.

Lad det simre i 10-12 minutter. Sådan cirka.

Når jeg synes, jeg har en opskrift, hvor mange ting skal i, sætter jeg dem ofte op på rad og række i den orden, de skal bruges i. Så står det hele der som små soldater og venter på at komme i kamp.

Nå, videre med maden. Tilføj 2 spsk. mel til grøntsagerne og rør det rundt.

Og så hælder vi bouillonen i. Jeg havde gemt en stor del af væden fra anden og fjernet det størknede fedt. Så tilføjede jeg vand, så der i alt var ca. ½ l. bouillon.

Det passede ca. med en halv bouillonterning. Du kan bruge enten en grøntsagsbouillon eller en kylling. Hvis du kun har vand at bruge, skal du bruge en hel terning.

Lad det hele sikre i et par minutter, til det begynder at tykne. Nok ca. 5 minutter.

Se den her smarte holder til grydeskeen. Den fandt jeg i en genbrug for ikke så længe siden og jeg er meget begejstret for den. Nu sviner jeg ikke bordet til med snaskede grydeskeer.

Videre med maden. Nu har vores grøntsagsblanding småkogt et par minutter og det er blevet lidt tykkere.

Så dumper vi andekødet. Jeg brugte et halvt andebryst, skar det i tern og i med det.

Husk at smage godt til med salt og peber.

Og så skal der et lille dash cayennepeber i. Bare lige nok til at give varmen.

Som det allersidste smider vi en portion frosne ærter ned i blandingen. Og det er så nu, jeg bliver nødt til at blære mig lidt. Både løg, kartofler, gulerødder og ærter kommer fra egen køkkenhave. Hvor vildt er det?! Nu mangler jeg bare at overtale Claus til at lade mig få ænder også, men det har vist lidt længere udsigter.

Når det hele lige er vendt rundt sammen, hælder du hele blandingen over i din tærteform.

Så lægger du låg på, altså nr. to tærtedej lagt over, kanten klemt sammen, små snit i toppen til at lukke damp ud og så er det bare i ovnen ved 175 grader i ca. 35 minutter.

Duck pot pie er en af de retter, der klart gør sig bedst på billede i denne form. Det dufter helt fantastisk.

Som du nok kan se, så ser det lidt mere rodet ud på tallerkenen. Claus og jeg spiste en kvart pie hver og satte resten i køleskabet til dagen efter. Der var i sådan en pot pie mad til to mennesker i to dage.

Alt er lækkert og mørt, varmt og fyldt med smag og tærtelåget er god til at få det sidste væde med op fra tallerkenen.