Grydebrød med cheddar og chili

Grydebrød med cheddar og chili

Forberedelse: 20 minutter + 1½ time til hævning

Tilberedning: 50 minutter

Nok til: 1 brød


Ingredienser:

  • 670 g. mel
  • 170 g. friskrevet cheddar
  • 3 friske chili, hakket
  • 1 spsk. salt
  • ½ l. varmt vand
  • 2½ tsk. tørgær
  • Olivenolie
  • 30 g. revet cheddar
  • Chiliflager
  • Flagesalt

Sådan gør du:

  • Start med at blande mel, frisk chili og de 170 g. cheddar i en skål
  • Tilføj saltet og stil skålen til side
  • I en anden skål blander du varmt vand og tørgær og lader det stå i et minuts tid
  • Hæld melblandingen ned til vand og gær og saml dejen godt
  • Brug en dejskraber til at folde dejen ind mod midten hele vejen rundt. Du skal folde 8 gange i alt
  • Lad dejen stå i 1 time og hæve
  • Fold derefter igen dejen ind mod midten 8 gange og lad den hvile i yderligere 30 minutter
  • Tænd din ovn på 230 grader med over/under varme og sæt din gryde derind. Gryden skal være gennemvarm
  • Når ovn og gryde er varm og dejen har hvilet, er vi klar til at fortsætte
  • Vend dejen ud på et bord med lidt mel. Fold den igen 8 gange ind mod midten og læg den så på et stykke bagepapir med foldningerne ned
  • Skær et par ridser i dejen, pensl med olivenolie og drys med ost, chiliflager og flagesalt
  • Før dejen i bagepapiret over i gryden, læg låg på, sæt det hele i ovnen og lad den bage i gryden i 30 minutter
  • Tag derefter låget af og lad den bage yderligere 20 minutter i gryden i ovnen
  • Tag brødet op af gryden og lad det hvile på en rist en times tid

Til jul sidste år ønskede jeg mig en bestemt gryde, kun med et formål. Den skulle bruges til grydebrød. Det kan virke lidt fjollet, men jeg ønskede mig virkelig en stor støbejernsgryde, så jeg kunne prøve denne ene opskrift. Jeg fik min gryde og har siden da lavet brødet her mange gange. Jeg har tilpasset opskriften undervejs og hvis du ikke lige er til ost og chili, kan du uden problemer tilpasse brødet. Det er super nemt og virkelig lækkert.

Vi skal bruge noget mel, cheddar, frisk chili, chiliflager, salt, tørgær, vand og olivenolie. Mere skal der ikke til, for at lave et lækkert brød. Og du kan som sagt skifte ost og chili ud med lige hvad der passer dig. Rosmarin, basilikum, hvidløg osv.

Du starter med at hælde mel, chili og ost op i en stor skål.

Rør det hele godt sammen, så chili og ost bliver fordelt godt i melet.

Tilføj så en god mængde flagesalt. Eller groft salt. Jeg tror ikke det absolut skal være flagesalt.

I en anden skål hælder du varmt vand og tørgær op. Lad det stå et par minutter, inden du fortsætter.

Kom melblandingen ned til vand og gær.

Brug en dejskraber til at mikse det hele sammen. Fold dejen ind mod midten. Det gør du ved at stikke dejskraberen ned under dejen og trække den op og ind mod midten. Rotér derefter skålen en kvart omgang og gentag. Bliv ved til du har foldet i alt 8 gange ind mod midten.

Så er det tid til at hæve. Dejen skal hæve en times tid eller til den er ca. dobbelt så stor.

Når den har hævet, skal du igen folde den ind mod midten 8 gange.

Det er nemmest at bruge en dejskraber.

Lad dejen hæve igen i ca. 30 minutter. Sæt samtidig din støbejernsgryde eller dutch oven ind i ovnen ved 230 grader. Vi bruger over/under varme, ikke varmluft.

Når dejen er hævet sidste gang, og din ovn og gryde er varm, vender du dejen ud på bordet. Husk lidt mel på bordet, så det ikke klistrer.

Fold igen dejen ind mod midten 8 gange.

Vend dejen med den foldede side ned og læg den på et stykke bagepapir.

Jeg synes det er nemmest at opbevare dejen i en skål, mens jeg arbejder videre.

Skær med en skarp kniv nogle ridser i dit brød, så varmen kan slippe ud. Og pensl så med olivenolie.

Drys med ost.

Du kan bruge frisk chili i fine ringe, men jeg har fundet ud af, at jeg bedre kan lide at bruge chiliflager og flagesalt. Så altså olivenolie, ost, chiliflager og flagesalt på toppen af brødet.

Tag forsigtigt (!) din varme gryde ud af ovnen, løft låget af, løft brødet ned i gryden og læg låget på igen.

Ind i ovnen med gryden i 30 minutter med låg på.

Efter 30 minutter tager du låget af og fortsætter med at bage brødet i yderligere 20 minutter, til det er helt gennembagt.

Tag brød og gryde ud af ovnen, lad brødet køle af på en rist.

Så er der lækkert grydebrød med cheddar og chili. Den gør sig fantastisk til en lækker salat og grillet kød. Eller en varm vintersuppe eller stuvning. Vi har brugt det her brød til mange forskellige ting over året.