Ingredienser:

  • Vindruer
  • Sukker

Sådan gør du:

  • Kom vindruerne i topgryden i din tuttifrutti, kom vand i den nederste gryde og sæt hele grydetårnet på komfuret
  • Vandet skal småkoge hele tiden. Husk at tjekke, om der er vand nok
  • At lave saft tager tid, så sæt det i gang om morgenen og tap løs fra den midterste gryde i løbet af dagen
  • For hver liter saft skal du bruge ca. 100 g. sukker, men smag til, så det passer til dit humør
  • Kog saften med sukkeret, indtil sukkeret er opløst
  • Tag gryden af, kom atamon i og hæld saften på rene og atamon-skyllede flasker

Hvis der er noget, jeg elsker ved denne tid på året, så er det, at jeg kan begynde at lave saft til lageret. Vi var så heldige at finde en tuttifrutti i en genbrugsbutik for nogle år siden. Den var nærmest spritny, kun brugt en enkelt gang, vil jeg skyde på og den var billig. Jeg elsker genbrugsbutikker, der er altså virkelig guld at hente ind i mellem. Det første år lavede jeg hyldebærsaft og æblesaft. Året efter lavede jeg vindruesaft og mirabellesaft. Mirabellesaften var ikke god, den skal der arbejdes med, hvis det skal lykkes. Men vindruesaften OH BOY!

Her er min tuttifrutti. Der er tre gryder oven i hinanden. Den nederste er fyldt med vand (den er ikke med på billedet her). Den midterste er den, som vi tapper saften fra gennem slangen. Og i den øverste er frugten. Der er små huller i den øverste gryde, så saften kan dryppe ned i midterste gryde.

Vi fylder topgryden med frugt. Og du kan sagtens fylde mere frugt på undervejs, frugten vil falde sammen i gryden og gøre plads til mere. Sæt hele grydetårnet på komfuret og få vandet i nederste gryde i kog. Det skal blot småkoge. Og så kan du begynde at tappe saft af den midterste gryde.

Sørg for at dine flasker er vasket rene og skyllet i atamon-vand.

Efterhånden som jeg får tappet saft, får jeg det kogt ind i en gryde ved siden af. Hver gang jeg har 2 liter saft tappet af, kommer jeg det i en gryde og koger det op med 200 g. sukker.

Det skal komme i kog, så sukkeret opløses fuldstændigt.

Tag gryden af og tilføj atamon.

Hæld saften på flasker, mens det stadig er varm. Luk flaskerne tæt og stil dem mørkt og køligt. Når vi kommer saften i, mens den er varm, vil der skabes vakuum i flasken, efterhånden som saften køler af. På den måde er vi sikre på, at flaskerne lukker helt tæt.

Saften blander jeg op med vand, når det skal drikkes. Jeg har også brugt noget af saften til at lave vindrue-gele, hvilket min nevø og niece ELSKER.