Forberedelse: 10 minutter
Tilberedning: 1 time
Nok til: 8 personer
Ingredienser:
- 3 bakker brombær (ca. 6-8 dl.)
- 110 gram smør
- 2½ dl. sukker
- 2½ dl. selvhævende mel
- 2½ dl. mælk
- ½ dl. sukker
Sådan gør du:
- Start med at skylle dine brombær godt og dup dem forsigtigt tørre med køkkenrulle
- Smør et ildfast fad eller tærteform
- Smelt 110 g. smør i mikroovnen eller i en kasserolle
- Bland sukker, selvhævende mel og mælk i en ny skål. Rør det godt sammen og hæld derefter det smeltede smør i dejen. Rør det hele godt sammen igen
- Hæld dejen op i fadet og plop brombærrene tilfældigt ned i dejen. Drys den sidste ½ dl. sukker ud over kagen og sæt den i ovnen ved 180 grader i en time
Server kagen mens den stadig er lun og med en god klat vaniljeis eller vaniljecreme til.
Hvor er det heldigt, at jeg har en familie, der finder sig i at være prøveklude, når jeg finder nye ting, jeg vil prøve. Da vi fejrede min fødselsdag i oktober, havde jeg fundet to nye kager, der måtte afprøves og dette er en af dem. Jeg har faktisk længe ledt efter kager, hvor jeg kan bruge frisk frugt, for jeg elsker frisk frugt. Og denne her er nem, lækker og du kan skifte brombærrene ud med hindbær, blåbær, fersken, æble eller hvad du nu har lyst til. Så det er en meget alsidig kage, du kan lave igen og igen, uden at det bliver den samme kage du serverer.
Tre ting du skal vide om brombær:
1: Brombær er slet ikke bær, men en flerfoldsfrugt med sten (hvad så end det betyder). Hvis den hedder noget med -bær, så er det et bær! Basta!
2: I oldtiden blev brombær brugt som lægemiddel mod diarre og bylder. Så ved du det, hvis du nu skulle få brug for det.
3: I England er der en gammel overtro, der siger, at man ikke må plukke brombær efter d. 11. oktober, for da har Djævlen forurenet brombærrene ved at spytte på dem, trampe på dem eller skide på dem. Mums.
Så har du også lært lidt om brombær i dag. Jeg vil dog altid påstå, at brombær er bær, ellers hed de vel ikke bromBÆR?!
Til denne helt ekstremt nemme kage skal du bruge sukker, selvhævende mel, mælk, smør og brombær. Det var da ikke så slemt, vel? Og husk nu, hvis du ikke er til brombær, så brug en hvilken som helst anden frugt.
Start med at smøre et ildfast fad eller tærtefad.
Kom 110 gram smør op i en skål og giv det en omgang i mikroovnen. Eller smelt det i en kasserolle, hvis ikke du har en mikroovn. Jeg dømmer ikke.
Pyt med om der stadig er lidt usmeltede klumper, når du tager den ud af mikroen, de smelter hurtigt, når du rører lidt rundt i det.
Start med at hælde 2½ dl. sukker op i en lille skål.
Dernæst tager du 2½ dl. selvhævende mel og hælder ned i samme skål. Dette er min første gang med selvhævende mel. Jeg var selvhævende mel-jomfru indtil i dag.
Og så tager du for resten også lige 2½ dl. mælk og hælder ned i skålen.
Rør det hele godt sammen med et piskeris.
Kom så det smeltede smør ned i skålen til resten af dejen.
Og rør igen det hele godt sammen. Så er dejen klar. Var det ikke bare næsten verdens nemmeste dej?
Hæld dejen op i den smurte form.
Dine brombær plopper du egentlig bare ned i dejen. Du har selvfølgelig resnet dem først og duppet dem tørre med lidt køkkenrulle. Jeg brugte ca. 3 bakker friske brombær.
Tag ca. ½ dl. sukker og strø ud over hele kagen.
Det ser lidt voldsomt ud med alt det sukker, men det smager godt.
1 time i ovnen ved 180 grader og så har du denne velduftende, lækre kage klar.
Når den køler af flader den lidt sammen i midten, men det gør nu ikke noget.
Server den lun med en god klat vaniljecreme til. Eller vaniljeis. Bare det er noget med vanilje, så er det fint.