Forberedelse: 25 minutter

Tilberedning: 45 minutter

Nok til: 16 barer


Ingredienser:

Bunden:

  • 115 g. smeltet smør
  • 50 g. sukker
  • 1 tsk. vanilje ekstrakt
  • ¼ tsk. salt
  • 125 g. mel

Fyld:

  • 2 store æbler
  • 2 spsk. mel
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. kanel
  • 1/8 tsk. muskatnød

Topping:

  • 45 g. grove havregryn
  • 70 g. lys muscovado sukker
  • ¼ tsk. kanel
  • 35 g. mel
  • 55 g. smør, koldt
  • Karamelsauce

Sådan gør du:

  • Vi starter med bunden. Bland det smeltede smør med sukker, vanilje ekstrakt, salt og mel
  • Kom dejen ned i en form på ca. 20×20 cm. og pres den godt ned, så den er jævn. Husk bagepapir i din form, så kagen er lige til at løfte op, når den er færdigbagt
  • Bag bunden i 15 minutter ved 150 grader
  • Mens bunden bager, forbereder vi fyld og topping
  • Skræl æblerne, skær dem i 8 både, fjern kernehus og skær hver båd i tynde skiver
  • Vend æblerne med mel, sukker, kanel og muskatnød. Sørg for at de er vendt godt rundt, så der ikke er mere tørstof i skålen og alle æblestykker er dækket
  • I en ny skål blander du havregryn, muscovado sukker, kanel og mel godt sammen
  • Tag det kolde smør og brug et mørdejsjern, som jeg lige har lært det hedder, til at skære smør og havregrynsblanding godt sammen. Det skal ligne grove krummer til sidst
  • Når du tager bunden ud af ovnen efter de 15 minutter, skruer du samtidig ovnen op til 175 grader
  • Fordel æblerne over bunden med det samme, sørg for at de er fordelt jævnt og helt ud til kanterne
  • Drys toppingen ud over i et jævnt lag og sæt så kagen tilbage i ovnen i 30 minutter
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle i 20 minutter på køkkenbordet, inden du sætter den i køleskabet de næste to timer (eller natten over)
  • Når du er klar til servering, løfter du kagen ud af formen ved hjælp af bagepapiret, skærer kagen ud i 16 små barer og hælder karamelsauce ud over dem. Du kan eventuelt drysse med lidt flagesalt, hvis du ønsker en mere saltkaramel-agtig smag

De holder sig bedst i køleskabet og ifølge min mand smager de også klart bedst kolde. Men det er hans præference, du bestemmer selv, om de skal serveres ved stuetemperatur, lunes en anelse i ovnen eller direkte fra køleskabet.

PS: du kan købe et mørdejsjern lige her ved Bagebixen.dk


Vi fik en hel and for nyligt til aftensmad, og min mand sværger til at fylde sådan en med æbler og svesker. Der var æbler til overs, og jeg er lige nu i gang med en lille hyperfiksering på kager skåret ud i små barer. Og så endda helst gerne nogle nemme nogle, som jeg også selv synes smager fantastisk. Personligt er jeg ikke til karamelsauce, men på de her, smager det helt rigtigt. Der er lidt hyggeligt efterår over dem og sådan som vores sommer ser ud indtil videre, kan vi vist lige så godt begynde at gøre os klar til efterår.

Først tager vi bunden. Vi skal bruge mel, sukker, salt, vanilje ekstrakt og smør.

Til fyldet skal vi bruge mel, sukker, kanel, muskatnød og æbler.

Og til toppingen skal vi bruge mel, muscovado sukker, havregryn, smør, kanel og karamelsauce.

Vi starter med bunden. Du skal starte med at smelte dit smør.

Kom så mel, sukker, salt og vanilje ekstrakt op i skålen og rør det hele sammen.

Det bliver en lækker og lidt smørfedtet dej.

Kom dejen ned i en form på 20×20 cm. Husk bagepapir, så den er lige til at løfte op. Pres dejen godt ned i bunden og glat den ud og bag den så ved 150 grader i 15 minutter.

Mens bunden bager, laver vi fyldet og toppingen. Start med at skrælle dine æbler, skær dem i 8 både, fjern kernehuset og skær hver båd i skiver.

Kom æblerne op i en skål og tilføj så melet.

Tilføj samme mængde sukker.

Så en god teskefuld kanel.

Og til sidst lidt muskatnød.

Vend det hele godt sammen, indtil der ikke længere er mel og sukker i bunden af skålen. Sørg for at alle æbler er godt dækket til og sæt dem så til side.

I en ny skål blander vi havregryn, kanel, mel og muscovado sukker.

Skær dit kolde smør i mindre stykker og kom det ned i skålen.

Find så din pastry cutter eller mørdejsjern frem og skær smørret ud i havregrynsblandingen. Jeg har lige lært, at det hedder et mørdejsjern og det kan købes på Bagebixen.dk. Ikke en reklame, bare et godt fif. Så slipper du også for bøvlet ved at bestille en fra USA og betale told og alt muligt.

Toppingen skal ende med at ligne grove krummer som her.

Vores bund er nu forbagt, så vi tager den ud af ovnen og skruer samtidig ovnen op på 175 grader.

Fordel æblerne ud over bunden i et jævnt lag.

Drys toppingen ud over og sørg for at det også er et nogenlunde jævnt lag.

Sæt kagen tilbage i ovnen ved de 175 grader i 30 minutter. Når den er færdig, tager du den ud og lader den køle i 20 minutter, inden du sætter den i køleskabet i minimum 2 timer, gerne natten over.

Vi er nu nået til sidste del af processen. Tag kagen op af formen og læg den på et skærebræt.

Skær den i 16 tern og overhæld den med karamelsauce. Jeg dryssede også med lidt flagesalt, bare fordi.

De er ikke nemme at sætte pænt op i en stak på en tallerken, som jeg normalt ville gøre, fordi de er så klistrede af karamellen. Så find et fint lille fad frem og sæt dem derpå.

Prøv lige at se en lækker lille hapser. Lækker bund, æbler med kanel, havregrynstopping og karamelsauce ud over det hele. Claus kan bedst lide dem kolde og lige fra køleskabet. Jeg er sådan set ligeglad, jeg synes de smager fantastisk uanset hvad.