Forberedelse: 2 timer

Tilberedning: 45 minutter

Nok til: 12 personer


Ingredienser:

Dejen

  • 4 ¾ dl. sødmælk
  • 3 dl. sukker
  • 1 ¼ dl. rapsolie
  • 2 ¼ tsk. tørgær
  • 10 ½ dl. mel
  • 2 tsk. salt
  • ½ tsk. natron
  • ½ tsk. bagepulver
  • 125 g. smeltet smør
  • 4 spsk. kanel

Fyldet

  • 125 g. smør
  • 3 ½ dl. lys muscovadosukker
  • 1 spsk. mørk sirup
  • 2 spsk. fløde
  • 2 spsk. æblejuice
  • 2 æbler

Sådan gør du:

  • Tag en stor gryde og bland sødmælk, rapsolie og 1 ¼ dl. sukker. Lad det varme godt op, dog uden at komme i kog. Tag det af varmen og lad det køle ned i ca. en halv time til det er lunken
  • Hæld derefter tørgær ned i blandingen og begynd derefter at blande 9½ dl. mel i. Du kan bruge et piskeris, dejen er meget våd. Stil den til hævning i en time et lunt sted med et viskestykke over
  • Når dejen er hævet op tilføjer du salt, natron og bagepulver, samt det sidste mel. Sæt den til side
  • Tag 125 gram smør og lad det smelte i en gryde. Sæt det til side
  • Tag en ny gryde med 125 gram smør, musocadosukker, sirup, fløde og æblejuice. Lad det smelte sammen til en karamel og komme i kog. Lad det koge et par sekunder og tag det derefter af varmen
  • Tag de to æbler, skræl dem, fjern kernehuset og skær dem derefter i så små stykker, som du lyster
  • Del dejen i to og rul den ene del ud i en lang rektangel
  • Hæld halvdelen af det smeltede smør ud over dejen
  • Tag dernæst halvdelen af det resterende 1 ¾ dl. sukker og halvdelen af kanelet og hæld det ud over dejen
  • Fordel nu halvdelen af æblestykkerne ud over dejen og rul den sammen til en lang pølse. Skær den pølsen ud i små ruller. Gentag med den anden halvdel af dejen
  • Fordel karamellen i to runde tærteforme, jeg anbefaler aluforme med høj kant. Læg rullerne ned i tærteformen og husk at efterlade lidt plads, så de kan hæve de næste 20 minutter
  • Bag kagerne i ovnen ved 190 grader i ca. 45 minutter
  • Lad dem være dækket af sølvpapir den første halvdel af bagetiden. Sørg for at have en plade under kagerne, til at samle overfloden af karamel op. Ellers får du en virkelig svinet ovn
  • Når kagerne er færdigbagte tager du dem ud og lader dem køle lidt af, inden du vender dem om ud på en tallerken

Den her opskrift kommer oprindeligt fra The Pioneer Woman, men allerede første gang jeg afprøvede den, vidste vi, at der skulle ændres lidt, så den passer bedre til vores smag. Vi lavede den første gang til en hyggelig mini-julefrokost hos min ældste bror og hans familie og det var her min bror gav kagen navnet sticky-icky-icky. Og eftersom jeg altid har drømt om at lave en upside-down kage, lige siden jeg så Bree lave det i Desperate Housewives, og dette faktisk er en upside-down kage, valgte jeg at tilføje det i navnet. Lidt langt måske, men du forstår det hele meget bedre, når du har lavet og smagt den selv.

Første gang jeg lavede den, og fulgte den originale opskrift slavisk, blev det en meget, meget tung kage, men denne gang blev den lækker, lettere og smagte langt bedre, hvis jeg selv skal sige det. Hvis du vil se den originale opskrift, kan den findes på The Pioneer Womas hjemmeside under navnet Caramel Apple Sticky Buns. Men jeg synes nu, du skal holde dig til min tilrettede udgave.

1

Jeg har delt ingredienslisten op i to omgange, da jeg synes det er nemmere. Om du så synes det er nemmere, ved jeg ikke, men nu er det mig der skriver, så jeg bestemmer.
Til dejen skal du bruge: Sukker, mel, rapsolie, sødmælk, salt, kanel, tørgær, natron, bagepulver og smør.

2

Sæt en gryde over medium-høj varme og hæld mælken i.

3

Hæld derefter rapsolien i gryden.

4

Hæld så 1 ¼ dl. sukker ned i gryden.

5

Jeg syntes det her så lidt sjovt ud, så jeg ville dele det med dig. Mærkelig blanding at se på, men alt bliver godt til sidst, stol på mig.

6

Rør roligt i blandingen undervejs, mens det varmer op. Det må ikke begynde at koge.

7

Når blandingen er godt varm, sætter du den til side, og lader den køle af. Jeg satte den ved et åbent vindue, gik ind i stuen og røg en cigaret og gik derefter ud og fortsatte. Det var ikke længe nok, så jeg måtte smide første portion dej ud. Her fungerer tidsenheden ”en smøgs tid” altså ikke. Det skal stå omkring en halv time, rør i det ind i mellem og stik en finger i for at mærke temperaturen, til du synes det er godt lunken. Er blandingen for varm slår du gæret ihjel og så må du, ligesom mig, starte forfra.

8

Når blandingen er kølet nok ned, hælder du gæret i. I en pose tørgær er der mere end du skal bruge, så sørg for at måle op.

9

Begynd derefter at hælde 9 ½ dl. mel i lidt af gangen. Du kan sagtens røre det sammen med et piskeris eller en gaffel.

10

Dejen er stadig meget våd, når du har hældt melet i, men stol på opskriften. Det skal nok blive godt til sidst, jeg lover det. Sæt dejen et lunt sted, dækket til med et viskestykke, en time. Jeg satte min på en skammel ved siden af en lun radiator.

11

Efter en time skulle din dej gerne være hævet godt og grundigt op. Sådan her så min første portion dej ikke ud efter en time. Den havde ikke rykket sig en millimeter, fordi jeg havde slået gæret ihjel i en alt for varm mælkeblanding.

12

Hæld nu salt, natron og bagepulver i dejen. Jeg havde samlet det i en lille skål, så det var lige til at hælde i.

13

Tag nu resten af melet og bland i dejen. Den vil stadig føles våd, men det er okay. Det bliver godt til sidst, det lover jeg.

14

Det smarte vil være, at lade dejen blive i gryden, mens du blander det sidste mel, salt, natron og bagepulver i. Jeg lagde den ud på bordet og det var noget svineri. Når du har blandet de sidste ting i dejen, sætter du den til side igen.

15

Så kom vi til næste omgang af ingredienser. Æblejuice, muscovadosukker, mørk sirup, fløde, smør og æbler.

16

Start med at smide 125 gram smør i en gryde. Sæt godt med varme under gryden.

17

Hæld derefter muscovadosukker ned i gryden. Første gang jeg lavede kagen, brugte jeg brun farin, men det endte med at kagen smagte voldsomt af brunsviger. Og jeg kan kun lide en bestemt brunsviger og det er den min papsøn laver. Muscovadosukker er vejen at gå.

18

Hæld derefter fløde i gryden.

19

Dernæst mørk sirup.

20

Og til sidst æblejuice.

21

Rør rundt i karamellen, mens det hele smelter sammen.

22

Lad det komme i kog et par minutter og tag det derefter af varmen.

23

Smid 125 gram smør i en ny gryde og lad det smelte. Tag det af varmen, når det er helt smeltet.

24

Tag nu og skræl dine æbler.

25

Fjern kernehuset og del dem i kvarte.

26

Del derefter hver kvart igen og skær derefter i skiver. Du kan også skære dem endnu mindre, det bestemmer du selv.

27

Tag nu din dej frem igen, del den i to og rul første halvdel ud på et melet underlag. Den skal rulles ud i en stor rektangel.

28

Tag nu halvdelen af den smeltede smør og fordel ud over dejen.

29

Tag halvdelen af den resterende sukker og fordel ud over hele dejen.

30

Tag dernæst halvdelen af kanelet og fordel ud over dejen.

31

Og til sidst halvdelen af dine æbler.

32

Rul dejen sammen til en lang pølse. Det hjælper at have lidt mel på fingrene undervejs, da dejen stadig er meget våd.

33

Skær pølsen i ca. 5 cm. brede stykker og gentag derefter med den anden halvdel af dejen.

34

Fordel nu karamellen i to tærteforme med høj kant.

35

Sæt rullerne ned i tærteformene, sørg for der er lidt afstand i mellem dem. Lad dem hæve i 20 minutter. Jeg glemte at lade mine hæve, men jeg tror nu de er lige gode uden hævning. Sæt dem i ovnen ved 190 grader i ca. 45 minutter. De første 25 minutter skal de være dækket af sølvpapir.

36

Ca. 20 minutter inde i bagningen, begyndte jeg at kunne dufte karamellen og kanelet. Det var også der jeg kom i tanke om, at jeg havde sat kagerne på en rist i ovnen, og at der ikke var en plade under dem. Jeg styrtede panisk ud i køkkenet, men ak, det var for sent. Karamellen var allerede begyndt at boble over og lå i bunden af min ovn. Jeg skyndte mig at sætte en plade under, hvilket resulterede i, at jeg måtte gøre både rist, plade, bunden af ovnen og skinnerne rene. Så et godt råd fra mig til dig er, at sætte kagerne på en plade, du har dækket med sølvpapir. Det gør rengøringen letter.

37

Stik et træspyd i dem, inden du tager dem ud af ovnen. Hvis der følger våd dej med op, er de ikke færdige.

Lad dem stå og køle lidt af i ca. 20 minutter.

38

Vend dem derefter ud på en tallerken og se hvordan karamellen siver ned over siden på kagen.

39

Hør englene synge, mærk fryden i dit hjerte, føl mundvandet gå amok. Jeg sagde det jo, alt bliver godt til sidst. Og hold nu op det blev godt. Det blev rigtig godt. Eftersom der bliver to kager ud af denne opskrift, valgte jeg at tage den ene med på arbejde til mine kolleger. Der sad vi og talte om, hvordan man kan bringe æblesmagen endnu mere frem i kagen og en foreslog, at jeg evt. stegte mine æbler på en pande først. Så det vil jeg prøve næste gang.