Forberedelse: 15 minutter
Tilberedning: 50 minutter
Nok til: 24 barer
Ingredienser:
- 340 g. smør, stuetemperatur
- 130 g. lys muscovado sukker
- 170 g. sukker
- 2 tsk. vanilje ekstrakt
- ¾ tsk. salt
- 460 g. mel
- 3,5 dl. Nutella (eller anden smørbar chokoladepålæg)
Sådan gør du:
- Start med at varme ovnen op til 160 grader
- Kom det bløde smør, muscovado sukker og almindelig sukker op i en skål og pisk det godt sammen med håndmikseren
- Tilføj salt, vanilje ekstrakt og mel og saml dejen. Du skal eventuelt have hænderne i det, så du kan samle dejen
- Del dejen i to, pak den ene halvdel ind i vita vrap og kom den i køleskabet
- Den anden halvdel af dejen presser du ned i bunden af en form på ca. 23×33 cm. Kom bagepapir i formen, så du let kan løfte det hele op, når det er bagt færdigt
- Bag bunden i ca. 20 minutter
- Tag bunden ud og spred Nutellaen ud over bunden ganske forsigtigt. Pas på bunden ikke går i stykker, den er kun halvbagt
- Tag den anden halvdel af dejen fra køleskabet og smuldr den ud over Nutellaen. Det er super nemt, dejen er meget porøs
- Bag kagen yderligere 30 minutter
- Lad kagen køle lidt i formen, inden du løfter den ud ved hjælp af bagepapiret og lad den derefter køle helt af
- Skær kagen ud i små tern, jo mindre tern, jo flere barer får du ud af den
Den her kage gør sig enormt godt til et stort glas iskoldt mælk.
Jeg har haft kig på den her kage et stykke tid, men det er godt nok meget Nutella, der skal bruges. Pt. har vi en hel del Nutella i huset, så jeg tænkte, det skulle være nu, jeg lavede den. Jeg var bange for, at den ville blive alt for klam med så meget Nutella, men det er faktisk ikke tilfældet. Og jeg siger ikke, at jeg har spist den til morgenmad, jeg siger bare, at brød, Nutella og et stort glas koldt mælk vel stort set er det samme som morgenmad.
I dag skal vi bruge sukker, lys muscovado sukker, salt, vanilje ekstrakt, blødt smør, mel og Nutella.
Vi starter med at komme det bløde smør, sukker og muscovado sukker op i en skål. Jeg har efterhånden vænnet mig til altid at have både lys og mørk muscovado sukker på lager, vi bruger det forholdsvis ofte, både i bagværk og madlavning. Pisk smør og sukker godt sammen med håndmikseren.
Tilføj så lidt salt.
Og de 2 tsk. vanilje ekstrakt. Igen et produkt jeg har vænnet mig til altid at have ekstra på lager af.
Tilføj nu melet, men start med halvdelen og få det rørt godt ud i dejen. Jeg brugte piskeriset til første omgang.
Ved den sidste del af melet skiftede jeg til dejkrogene, men det gjorde ikke den store forskel.
Efter at have rørt alt melet i, lignede det mest af alt en stor omgang krummer.
Jeg kom det hele ud på bordet og fik uden problemer samlet det hele til en fin dej.
Halver nu din dej.
Den ene halvdel pakker du ind i vita vrap og smider i køleskabet.
Den anden halvdel presser du ud i bunden af en form. Det er ikke voldsomt svært, det er en nem dej at arbejde med. Sørg for at beklæde din form med bagepapir, der stikker op over kanten, det gør det nemmere at løfte kagen ud, når den er færdig.
Bag nu bunden ved 160 grader i 20 minutter.
I mellemtiden måler vi vores Nutella op og jeg må indrømme, det er meget Nutella.
Når bunden har fået 20 minutter, hiver du den ud af ovnen og klasker derefter straks to skefulde Nutella ud over den.
Små forsigtigt Nutellaen ud, det kan godt trække lidt i dejen. Men da bunden er varm, hjælper den os med at arbejde med Nutellaen.
Tag den anden halvdel af dejen ud af køleskabet og smuldr den ud over Nutellaen. Det var ufatteligt nemt, lige så nem dejen var at samle, lige så nem var den at smuldre igen.
Giv kagen yderligere 30 minutter ved de 160 grader og så er den færdig. Lad den køle lidt i formen, inden du løfter den ud og derefter lader den køle helt af på en rist.
Skær din kage ud i små tern, jeg valgte 24 tern, men du kan sagtens skære den endnu mindre.
Så er der simpelthen Nutella shortbread barer. Husk et stort glas iskoldt mælk til. Og nej, jeg ved da godt at dine børn ikke får lov at spise dem til morgenmad, men de behøver jo ikke se, hvad du gør, når de ikke kigger. Og nu er jeg lykkeligvis børnefri, så jeg kan uden dårlig samvittighed spise dem til morgenmad. Og måske en lille eftermiddagssnack også. Og aftenhapser.