Ingredienser:

  • 1½ kg. blommer
  • 1 dl. vand
  • 650 g. sukker
  • 1 brev rød melatin

Sådan gør du:

  • Start med at rense dine blommer. Fjern stenene og skær dem i mindre stykker. Jo mindre du skærer dem, jo hurtigere koger de ind
  • Kom blommer og vand op i en gryde og lad det komme i kog under låg i ca. 10 minutter
  • Kom sukkeret ned til blommerne, rør det godt rundt og lad det koge sammen i ca. 20-30 minutter. Marmeladen skal have den konsistens der passer til dig, så det kommer an på, hvor store stykker blomme du ønsker i din marmelade
  • Bland melatinen med et par spsk. sukker
  • Drys melatinen i et tyndt lag over marmeladen, mens du rører konstant, så du undgår klumper
  • Lav testen, hvor du tager en teskefuld marmelade og lægger på en iskold tallerken. Hvis marmeladen sætter sig i løbet af kort tid, er den klar. Hvis ikke kan det være den skal have mere melatin
  • Kom den drøn varme marmelade på atamon-skyllede glas, tør kanten af og luk dem med det samme. De danner vakuum efterhånden som marmeladen køler ned og sætter sig

Vi elsker hjemmelavede marmelader her i huset. Den her marmelade har jeg lavet hvert år siden vi fik bier. Der skete nemlig det, at naboens blommetræ pludselig og uden varsel bestemte sig for at give blommer i kilovis. Hun kunne ikke følge med og afleverede et par kilo hos mig, med besked om at de nu var mit problem, eftersom det var mine bier, der havde været flittige i hendes blommetræ. Mine bier endte et år med at være så flittige, at hendes stakkels blommetræ gik til under vægten af blommer. Så vi har nu sat vores egne blommetræer på gården, så vi på sigt igen kan få blommemarmelade lavet på egne blommer.

Vi skal bruge blommer, sukker, vand og rød melatin.

Rens blommerne, fjern stenene og skær blommerne i mindre stykker.

Kom blommer og vand op i en stor gryde og lad det komme i kog. Det skal koge under låg i 10 minutter ca.

Tilføj så sukkeret, rør det hele godt sammen og lad det igen komme i kog. Jeg lader min marmelade koge i 20-30 minutter afhængig af hvor groft jeg skar blommerne og hvor fin jeg ønsker min marmelade.

Bland melatinen med sukker.

Drys melatinen ud over marmeladen i et fint lag, mens du rører konstant, så du undgår klumper. Lad det koge et minuts tid og tjek derefter om marmeladen er klar, ved at sætte en klat på en iskold tallerken. Hvis marmeladen sætter sig, er den klar. Hvis ikke så tilføj eventuelt mere melatin, det kan være dine blommer har været meget saftige og der er for meget væde.

Find dine atamon-skyllede glas frem og sæt marmelade-tragten i.

Og så er det ellers med at få hældt alt den varme marmelade på glas, tør kanten af og luk dem tæt. Efterhånden som marmeladen køler ned, dannes der vakuum, så glassene er tætte.