Ingredienser:

  • 1,8 kg. rabarber
  • 1,2 kg. jordbær
  • 1,3 kg. sukker
  • 6 tsk. rød melatin
  • 2 spsk. sukker
  • Atamon

Sådan gør du:

  • Vask dine glas grundigt og skyld dem i atamon og kogende vand. Stil dem til side
  • Hvis du bruger friske jordbær, skærer du dem i skiver, inden du kommer dem op i gryden. Bruger du frosne bær, smider du dem bare i gryden som de er
  • Rabarberen skyller du grundigt og derefter skærer du den i skiver. Op i gryden med den
  • Fordel sukkeret ud over frugten, vend det rundt og lad det stå ½ time og trække vandet ud af frugten
  • Sæt blandingen i kog langsomt. Lad det koge i 20-45 minutter afhængig af hvor vandet blandingen er
  • Husk at fjerne skummet
  • Bland melatin med de 2 spsk. sukker og fordel det ud over frugten. Rør det godt ud og lad blandingen koge i 2-3 minutter
  • Kom det varme marmelade på glassene og luk dem

Selvom vejret ikke ligefrem skriger af sensommer og varme, så er der alligevel gang i køkkenhaven. Eller, der var i hvert fald godt  gang i rabarberen hen over sommeren.

Egentlig startede jeg med 3 rabarber planter men nu er jeg vist oppe på 13 stykker. Jeg fik 10 sørgelige, halvdøde planter doneret i foråret, vi giver ikke bare sådan op, så nu er de sat i et nyt bed i haven. Hvis alt går godt, så har jeg om 1-2 år rigtig, rigtig mange rabarber i haven, så jeg skal jo have fundet ud af, hvad jeg skal bruge dem alle til.

Denne gang blev det så marmelade. Som jeg til min egen store overraskelse faktisk er helt vild med.

Vi starter med masser af rabarber og jordbær, en del sukker, lidt atamon og en pose rød melatin. Det havde naturligvis været fantastisk, hvis jordbærrene også var friske fra haven, men der har været en indædt kamp med myrerne i år, så det gik ikke for godt. Frosne kan altså fint bruges.

Kom jordbærrene og rabarberen i skiver op i en stor gryde.

Hæld sukkeret over, vend det forsigtigt rundt og lad det stå en halv times tid, mens sukkeret trækker vandet ud af frugten.

Så er det tid at sætte blandingen i kog. Lad det varme langsomt op, til det begynder at koge.

Jeg lod mit koge i tæt på 45 minutter. Der er en del ekstra væske i de frosne bær og jeg syntes mit opkog var meget vandet. Så jeg lod det koge lidt længere.

Når blandingen har kogt sig mør, sørger du for at fjerne alt skummet ganske forsigtigt.

Bland melatinen med lidt sukker. Jeg brugte 6 tsk. melatin og 2 spsk. sukker.

Fordel melatin blandingen ud over marmelade-massen og rør det godt ud. Lad det småkoge i 2-3 minutter, efter at melatinen er rørt helt ud i frugten.

Så er det nu, vi tager vores atamon-vaskede glas og fylder forsigtigt marmeladen over på glassene, mens den stadig er varm. Når blandingen køler af, vil det skabe vakuum i glassene, så de er helt tætlukkede.

Så er det bare at nyde hjemmelavet jordbær-rabarber marmelade. Måske du skulle overveje lige at bage et friskt franskbrød i dagens anledning. Denne portion forsvandt hurtigt fra mit lager, den blev meget populær. Heldigvis har jeg høstet rigeligt med rabarber, de ligger i fryseren og venter.