Forberedelse: 15 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Nok til: 4 personer
Ingredienser:
- 4 laksestykker
- 1 lille løg
- 2 dl. fromage frais
- 1 spsk. sennep
- 2 spsk. sød chilisauce
- 1 spsk. hakket purløg
- 500 g. kartofler
- 1 porre
- 2 fed hvidløg
- 1 rød peberfrugt
- 1 bundt radisser
- 1 dl. ærter
- 6 spsk. sukker
- 2 spsk. eddike
- 2 dl. vand
- Kinakål
- Olie
- Salt og peber
Sådan gør du:
- Start med at skrælle dine kartofler, skær dem i skiver, smid dem i en grydefuld vand med salt og peber og sæt dem i gang med at koge
- Snit løget fint, bland det med fromage frais, sennep, chilisauce, purløg og smag til med salt og peber. Sæt det på køl
- Rens alt grønt grundigt, snit porren fint, hak hvidløget fint, skær peberfrugten i tynde strimler og skær radisserne i fine skriver
- Varm lidt olie op i en gryde og hæld porre og hvidløg derned. Lad det simre til de er blanke
- Tilsæt derefter sukker, eddike, vand og kartofler. Vend det sammen og lad det småsimre, mens du går i gang med laksen
- Varm olie op på en pande og steg derefter din laks i ca. 4 minutter på hver side. Sørg for at krydre med salt og peber
- Når laksen er halvvejs tilføjer du peberfrugt, radisser og ærter til gryden med kartoffelsalaten. Lad det komme i kog og tag derefter gryden af komfuret
- Snit et par blade kinekål fint og anret dem på fire tallerkner. Fordel kartoffelsalaten på kinekålen, læg et stykke laks på hver tallerken og en god klat sauce
Dette er igen en af den slags opskrifter, der indeholder et element, jeg ikke kan lide. Jeg kan ikke lide kartoffelsalat. Jeg kan faktisk ikke fordrage kartoffelsalat. De der kolde kartofler, med dressingen, purløg og måske/måske ikke karrypulver, jeg kan simpelthen ikke fordrage det. Har aldrig nogensinde spist det. Har aldrig nogensinde forstået det. Det er bare ikke mig. Nu var det så min mand, der valgte aftensmaden i dag, og i den var der en lun kartoffelsalat. Åh jeg var allerede ved at dø, men jeg syntes heller ikke jeg kunne tillade mig at sige nej. Så vi måtte i gang med laks og lun kartoffelsalat. Og tænk sig, det smagte hamrende godt! Det er ikke sidste gang, jeg laver den kartoffelsalat, den skal prøves til et par lækre grillede frankfurtere, en god grillet laks, måske en lækker bøf, hvad ved jeg, den skal i hvert fald prøves igen og igen.
Retten her består af tre elementer, laks, en sauce og den lune kartoffelsalat. Her er hvad du skal bruge:
Laks: Laksestykker, olie og salt og peber.
Sauce: Fromage frais, sennep, sød chilisauce, løg, purløg, salt og peber.
Lun kartoffelsalat: Kartofler, porre, hvidløg, sukker, eddike, vand, rød peber, radiser, ærter, salat, olie, salt og peber.
Nu starter vi med saucen. Den tager nemlig kun 2 minutter at røre sammen og så kan du sætte den på køl og trække, mens du laver resten. Start med at tage et lille løg og hak det rigtig fint. Du kan evt. bruge rødløg, både for at ændre lidt i smagen, men også for at give lidt farve.
Tag så 2 dl. fromage frais. Ned i skålen til løget med det.
Så tager vi 1 spsk. sennep og smider ned i skålen, altså uden at svine ud over det hele. Vi brugte bare en almindelig Arffmann, men en god dijon vil også være rigtig fin.
Tag så 2 spsk. sød chilisauce og hæld ned i skålen.
Og så tager vi lige ca. 1 spsk. hakket purløg og smider ned i dressingen. Jeg ved godt purløg mangler på det første billede, men det stod altså ude i urtebedet på terrassen.
Rør det sammen, salt og peber i, smag til og så på køl med den.
Det smager faktisk rigtig godt det her. Du kan tilføje mere sennep, mere purløg eller mere chilisauce efter smag, du bestemmer helt selv.
Skræl ca. 500 g. kartofler, skær dem i skiver, smid dem i en gryde med vand og salt og sæt det i kog. Kartoflerne må godt koges møre.
Nu tager du 1 porre, renser den godt og snitter den fint.
Så er det tid til at tage vores røde peberfrugt frem og snitte den i fine strimler.
Og så tager vi lidt hvidløg. Vi brugte 2 fed og hakkede dem fint.
Vi skal også have fat i radisserne. Jeg kan faktisk ikke lide radisser, så jeg var ikke helt sikker på det her. Skær radisserne i tynde fine skiver. Helst uden at skære fingrene af dig selv, som jeg var lige ved. Det er et generelt problem jeg har, og hvad værre er, hver gang det er ved at ske, så kommer der et ”hovsa” eller et ”ups” ud af min mund, hvorefter jeg får et meget strengt blik fra min mand, efterfulgt af strenge instrukser om, ikke at skære fingrene af mig selv. Nå ja, som om det er noget jeg gør med vilje.
Hæld en sjat olie i en gryde og lad det blive godt varmt.
Kom derefter de fine porrestrimler ned i gryden.
Og vores finthakkede hvidløg. Det er en meget fin ret, den her. Lad det simre til porre og hvidløg er blanke.
Nå ja og når dine kartofler er kogt møre, så husk at hælde vandet fra dem og stil dem til side. Vores var klar ca. nu.
Her syntes jeg, det begyndte at blive lidt mystisk. Vi skal hælde 6 spsk. sukker ned i gryden.
Og dernæst 2 spsk. eddike ned i gryden.
Og så lige 2 dl. vand.
Kom dernæst vores kartofler i, vend det forsigtigt sammen uden at ødelægge kartoflerne og lad det så simre i nogle minutter, mens vi går i gang med laksen.
Kom noget olie på en pande og lad den blive varm.
Mens olien bliver varm, kan du lige hurtigt tage et par blade af en kinakål og vaske dem grundigt.
Snit bladene rigtig fint. Du skal kun snitte nok til at læge en bund under kartoffelsalaten på hver tallerken.
Når olien er varm, lægger du laksen på. Stykkerne skal have ca. 4 minutter på hver side, skindsiden ned, hvis du har købt stykker med skind på.
Når laksen er halvvejs kommer du peberfrugt og radisser i gryden med kartoffelsalaten.
Og vores ærter skal vi også huske. Jeg kan for resten heller ikke lide ærter, så den her ret spiller virkelig ikke for mig. Vend det hele sammen og lad det kommer op at koge og tag det så af varmen. Husk at smage til med salt og peber.
Anret smukt en bund af fintsnittet kinakål på din tallerken.
Kom den lune kartoffelsalat oven på salatbunden, læg et stykke laks ved siden af og en god klat sauce. Mums, jeg lover dig, at det her smagte himmelsk. Alle mine fordomme om kartoffelsalat, radisser og ærter er gjort til skamme og jeg må bestemt i nærmeste fremtid lave denne kartoffelsalat igen til et eller andet.
You must be logged in to post a comment.