Forberedelse: 45 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Nok til: 4-6 personer
Ingredienser:
- 1 kg. kartofler
- Mælk og smør til mosning
- 500 g. oksefars
- 2 løg
- 250 g. friske champignon
- 1 ds. hakkede tomater
- 2 ds. ærter/gulerødder
- Salt og peer
- Revet ost
Sådan gør du:
- Start med at skrælle dine kartofler, skær dem i skiver og sæt dem i kog
- Hak dit løg groft, rens og skær dine champignon og dræn vandet fra ærter/gulerødder
- Start med at smelte en klat smør i en ny gryde og steg dine løg deri
- Når de er klare tilføjer du champignon og oksefars
- Når farsen er brunet hælder du tomaterne ned i gryden og lader det hele simre i nogle minutter
- Tilføj derefter ærter og gulerødder, smag til med salt og peber og lad det simre i ti minutter
- Hæld derefter hele blandingen i et ildfast fad
- Nu burde dine kartofler være færdige med at koge. Hæld vandet fra og mos dem med en klat smør. Hæld mælk i lidt efter lidt mens du moser, til mosen har en konsistens, der passer dig
- Fordel mosen ud over kødet i fadet
- Drys revet ost ud over og bag retten ved 200 grader i 30 minutter
Jeg har et mål. Det er et stort mål. Det er også et mål, jeg er rimelig sikker på, kommer til at tage tid. Men jeg har tænkt mig at kæmpe for det, indtil jeg har nået det. Jeg vil igennem alle opskrifter i min reol. Hver eneste kogebog, hver eneste printet opskrift, hver eneste nedskrevne opskrift, alt skal jeg igennem. Hver gang jeg har afprøvet en opskrift, bliver den krydset af, så jeg ikke laver det samme to gange.
I dag er vi kommet til cottage pie. Det er en af de opskrifter, jeg har printet for evigheder siden, fordi ”Den skal jeg prøve på et tidspunkt”. Nu kom tidspunktet.
Da vi sad og spiste det, sagde min mand pludselig, at det var godt vi ikke skulle have Sheldon (Cooper, The Big Bang Theory) til aftensmad, for så ville vi få et langt foredrag om cottage pie og dens oprindelse. Jeg synes ikke I skal snydes for en omgang yderst unyttig og ligegyldig viden om cottage pie.
Vi kender retten helt tilbage til 1791, hvor kartofler blev en del af kosten for de fattige, hvor man brugte kødrester i stedet for fars. Cottage betyder ”beskeden bolig for landarbejdere”. Shepperd’s pie dukkede først op i 1877 og man bruger ofte begge navne om samme ret. Først i nyere tid er man begyndt at dele dem op baseret på, om man bruger lammekød eller oksekød. Af andre variationer kan man få St. Stephen’s day pie med kalkun og skinke, en Cumberland pie med brødkrummer på toppen eller en fish pie med fisk (doh). I Chile har de en version, der indeholder hårdkogte æg, oliven og rosiner. Er jeg den eneste der tænker, de er tossede?
Til denne udgave af en cottage pie skal du bruge kartofler, oksefars, to dåser ærter og gulerødder, en dåse hakkede tomater, løg, champignon, smør, salt og peber og ost. Jeg er ikke sikker på, at ost indgår i den ”rigtige” opskrift, hvis du spørger en englænder. Men det gør vi ikke denne gang.
Start med at skrælle 1 kg. kartofler, skær dem i skiver og smid dem i en gryde vand. Sæt gryden i kog og lad kartoflerne blive møre.
Tag dine to løg og hak dem. Ikke så fint, som du ville gøre til frikadeller, men heller ikke så groft som du ville gøre til bløde løg til en bøf. Sådan et sted midt i mellem. Med mindre selvfølgelig du har folk i din husholdning, der tror de dør, hvis de ser et stykke løg. Så hakker du dem bare helt fint og smiler for dig selv, mens de fornøjeligt sluger maden.
Dernæst tager du 250 g. champignon. Her har vi skåret dem i skiver, men du kan skære dem præcis som det passer dig. Da vi sad og spiste, sagde min papsøn pludselig, at han godt kunne se, der var champignon i. Han mener ikke han kan lide champignon, men jeg har endnu ikke serveret en ret med champignon, som han ikke har spist. Han har for øvrigt samme ide om ost, men han spiser gladelig alt det ost, jeg sætter foran ham. Mystiske barn.
Tag dine to dåser ærter/gulerødder og dræn dem for væde. Jeg kan så fortælle, at jeg ikke kan lide ærter, og selvom jeg spiste dem her, så bliver de aldrig nogensinde min favorit. Men det kan jeg jo ikke sidde og sige, når jeg netop har fortalt min papsøn, at han rigtig tit spiser chapingnon, når han er hos os, så det er noget pjat at sige, at han ikke kan lide det.
I en ny gryde smelter du en klat smør eller margarine.
Kom dine løg ned i gryden og lad dem blive klare inden du tilføjer næste del.
Nu kan du tilføje dine champignon og fars.
Rør det rundt og lad fasen blive brunet.
Når farsen er brunet, kan du hælde dine hakkede tomater ned i gryden. Rør det hele godt sammen og lad det simre et par minutter.
Så er det tid til at tilføje ærter og gulerødder. Du behøver selvfølgelig ikke bruge gulerødder og ærter fra dåse, du kan også bruge friske gulerødder og ærter eller grøntsager fra frost. Det er helt op til dig selv. Smag til med salt og peber og lad nu det hele simre i ti minutter.
Find dit ildfaste fad frem, gerne en med meget høj kant og hæld kødblandingen ned i fadet. Jeg har her brugt et Knorr fad, som man på et tidspunkt kunne købe for Knorr stregkoder. Efter de havde haft en periode, hvor man kunne købe disse fantastiske fade for stregkoder, samlede min mor stregkoder i langt over et år, til de igen havde tilbuddet. Så blev der bestilt ildfaste fade til hele familien, så nu har jeg to.
Nu burde dine kartofler være godt møre, så hæld vandet fra og lad dem dampe af lidt.
Smid en god klat smør ned til kartoflerne.
Mos løs og sørg for at komme godt rundt i hjørnerne, så alle kartofler bliver most.
Tilføj en sjat mælk og mos igen. Tilføj kun en smule mælk af gangen og mos ind i mellem, til din kartoffelmos har den konsistens, du ønsker.
Husk at smage til med salt og peber.
Fordel forsigtigt kartoffelmosen ud over kødfyldet. Sørg for at det dækker helt ud til kanten.
Riv en god portion skarp cheddar. Gerne en ekstra modnet en af slagsen.
Drys osten ud over toppen af kartoffelmosen. Det smager helt fantastisk, når du ind i mellem får en mundfuld med kartoffelmos og skarp cheddar. Sæt nu fadet i ovnen ved 200 grader i 30 minutter.
Så er der aftensmad. Det dufter fantastisk.
Der er altså ingen måde hvorpå, jeg kan få dette til at se pænere ud. Kartoffelmos, brunet oksefars og grøntsager, kommer altså til at se sådan her ud i en cottage pie. Men det smager eminent og lægger en rigtig god bund.
You must be logged in to post a comment.