Forberedelse: 40 minutter

Trækketid: 1 time

Nok til: 10 personer


Ingredienser:

  • 1 italiensk, daggammelt brød
  • 500 g. cherrytomater i forskellige farver
  • 1 agurk
  • 1 rødløg
  • Frisk parmesan
  • 30 basilikumblade
  • ½ dl. olivenolie + det løse
  • 1 spsk. rødvinseddike
  • 1 tsk. groft salt
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du:

  • Skær brødet i tern, læg dem på en bageplade med papir og hæld olivenolie over. Vend dem rundt og sæt dem i ovnen ved 135 grader i 25 minutter. Lad dem køle af, når de er bagt sprøde
  • Bland olivenolie, rødvinseddike, salt og peber i en shaker og ryst det sammen. Stil det til side
  • Skær tomaterne i rustikke stykker og kom dem op i en stor skål
  • Halver agurken, brug en ske til at fjerne det bløde midtersnask og skær den i skiver. Op i skålen med agurken
  • Pil løget, halver det og skær det i tynde skiver. Kom det op i skålen
  • Brug en kartoffelskræller til at skrælle tynde skiver parmesan ned i skålen
  • Tag basilikumbladene, rul dem sammen og skær dem i strimler. Kom dem op i skålen
  • Kom brødternene op i skålen
  • Hæld dressingen ud over og vend det hele godt sammen
  • Sæt skålen tildækket en time ved stuetemperatur, inden du serverer den

Du kan også tilføje ristede pinjekerner eller bacontern, hvis du lige synes den skal have et ekstra pift.


Jeg så på et tidspunkt Jamie Oliver lave en panzanella og tænkte, at den lignede noget for mig. Så glemte jeg den egentlig igen, indtil jeg faldt over den i en kogebog den anden dag. Jeg kiggede på opskriften, tænkte på Jamie, søgte på flere udgaver og kom frem til en blanding jeg tror du vil elske. Og hvis du ikke er helt overbevist, så lav en omgang sprøde bacontern og bland i, så er den et sikkert hit. Bacon redder alt.

1

Til en panzanella skal du bruge italiensk, daggammelt brød, olivenolie, rødvinseddike, cherrytomater, gerne i forskellige farver, basilikum, en agurk, et rødløg, frisk parmesan og salt og peber.

2

Start med at tage dit brød og skær det i tern.

3

Læg brødet på en plade dækket med bagepapir og hæld olivenolie ud over. Vend brødet rundt et par gange og sæt pladen i ovnen ved 135 grader i 25 minutter.

4

Imens brødternene er i ovnen, kan du lave dressingen. Start med at komme ½ dl. olivenolie i en shaker.

5

Kom derefter 1 spsk. rødvinseddike ned i shakeren.

6

Hæld 1 tsk. groft salt ned i shakeren.

7

Og til sidst godt med friskkværnet peber.

8

Og så! Så ta’r vi højre arm frem, så ta’r vi højre arm tilbage, så ta’r vi højre arm frem og så ryster vi den vildt. Så si’r vi boogie woogie og så drejer vi omkring, og så går vi i ring, HEY! Med mindre du er venstrehåndet, så tager du selvfølgelig venstre hånd frem. Døh!

9

Når brødternene er færdige, tager du dem ud af ovnen og lader dem køle af.

10

Du skal bruge ca. 500 g. blandede cherrytomater. Skær dem i rustikke stykker, sådan lidt på kryds og tværs og dump dem ned i en stor skål. Jeg elsker farvespillet.

11

Tag så en agurk, halver den og brug en ske til at skrabe det bløde midtersnask ud. Ja, det er den tekniske term, blød midtersnask. Her er kun en halv agurk, men jeg endte med at bruge det hele. Skær derefter agurken i skiver.

12

Ned i skålen med agurken.

13

Tag så et helt rødløg, halver det og skær det i skiver.

14

Skil løget fra hinanden og kom det ned i skålen.

15

Kom nu alle de afkølede brødtern ned i skålen.

16

Tag en kartoffelskræller og skræl fine skiver parmesan ned i skålen. Bare rigeligt med parmesan, hvis du spørger mig. Jeg endte så faktisk med at droppe min parmesan til fordel for den sidste halvdel af en rød Primadonna, jeg havde liggende i køleskabet.

17

Pluk en hel masse basilikumblade, rul dem lidt groft og skær dem derefter i strimler. Jeg brugte 25-30 blade ca.

18

Ned i skålen med dem også.

19

Hæld nu dressingen ud over og vend det hele rundt et par gange, til det er godt blandet. Dæk skålen til og lad den stå ved stuetemperatur en time inden servering.

20

Så er min første, men absolut ikke sidste, panzanella klar. Jeg er helt vild med navnet, det lyder eksotisk og svært. Hvis du fortæller folk, at du i går lige lavede en hurtig panzanella, så vil alle tro, at det er en mystisk, lækker og svær ret, som du mestrer. Tro mig, folk bliver lettere imponeret over din kogekunst, hvis du kan kaste mystiske navne på de forskellige retter af dig.